Onderzoek: geen verband tussen rubberkorrels en kanker

Er is geen enkel verband tussen sporten op rubberkorrels en het ontwikkelen van kanker bij kinderen en jongvolwassenen, toont een groot Amerikaans onderzoek opnieuw aan.

Eefje Oomen
Inmiddels zijn er genoeg veilige alternatieven voor de velden met de zwarte korrels. Beeld anp
Inmiddels zijn er genoeg veilige alternatieven voor de velden met de zwarte korrels.Beeld anp

Twee vooraanstaande Amerikaanse kankerspecialisten hebben overal in de staat Californië, de staat met veruit de meeste sportvelden in de VS en een zeer diverse populatie, een onderzoek gedaan naar het verband tussen de aanwezigheid van rubbergranulaat en de jaarlijkse kankerstatistieken.

In de aprilpublicatie van het medisch vakblad Cancer Epidemiology staat: 'Onze bevindingen tonen geen verband aan tussen blootstellingen van individuen aan velden met rubberkorrels en het aantal gevallen van kanker. Het mijden van ­deze velden vanwege angst voor een verhoogd kankerrisico is niet gerechtvaardigd.'

RIVM
Het programma Zembla zorgde hier in 2016 voor grote onrust in voetballand door het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden aan de kaak te stellen.

Nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de risico's te verwaarlozen zijn, maar het wachten was op Amerikaans onderzoek.

Dat ligt er nu, nadat een kleiner Amerikaans onderzoek eerder al geen enkele correlatie aantoonde. Ook deze keer was er - althans in Californië - op alle twintig geanalyseerde punten (zoals leeftijd, ras en geslacht) geen verband te vinden tussen rubberkorrels op sportvelden en kanker, melden de onderzoekers.

RecyBEM, de uitvoeringsorganisatie die autobanden recyclet, stelt dat nu in vier onderzoeken is aangetoond dat er geen verband is tussen kanker en sporten op rubberkorrels.

De organisatie spreekt van een door Zembla ontketende hetze en zegt zelfs dat negatieve gevolgen voor het milieu nooit zijn aangetoond.

Alle commotie
"Als deze conclusies kloppen en je kijkt ook naar de negatieve uitkomsten van eerdere onderzoeken, dan moeten we ons toch achter de oren krabben en ons afvragen of alle commotie over kankergevaar nou nodig was," zegt VVD-Kamerlid Erik Ziengs. De parlementariër waarschuwt voor massahysterie.

Verontruste Nederlandse ouders van stichting Kom Van Dat Gras Af zijn geenszins gerust. Siulie Tan: "Het gaat om versneden rubberbanden waarin PAK's voorkomen: schadelijke stoffen waarvan we weten dat ze kankerverwekkend kunnen zijn."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over