Onderwijs

THEODOR HOLMAN

Op bezoek geweest bij mijn vriend Willem. Hij is onderwijzer op een basisschool. Ik geloof zelfs dat hij hoofd der school is, of zoiets. Hij heeft niet te weinig leerlingen, maar te weinig onderwijzers. Hij moet dus kinderen naar huis sturen.

Willem begrijpt er niets van: "Al jaren waarschuwen we dat er een tekort komt aan onderwijzers, en er gebeurt niets.'' Ik leg hem uit hoe dat komt: onderwijzers verdienen niets. Wie wil er nu, op een enkeling na, onderwijzer worden? Willem antwoordt dan altijd: "Ik doe dit uit roeping.''

"Een roeping die ook maatschappelijk niet wordt gewaardeerd,'' zeg ik dan.

Voor de allerknapste kinderen wordt tien miljoen euro extra uitgetrokken. Dat is heel mooi, maar wat verdienen de onderwijzers die aan deze kinderen les gaan geven? Ik weet het nu al: te weinig.

Vermoedelijk zijn daarom die hyperintelligente kinderen nu al slimmer dan hun onderwijzers. Mijn voorstel is dan ook om die tien miljoen aan die kinderen te geven met de opdracht: investeer dit zo dat je het geld binnen een jaar verdubbelt. Vermoedelijk ontslaan die kinderen hun onderwijzers en gaan ze op zoek naar toptalenten in het onderwijs, die ze een mooi salaris bieden. Met het geld dat over is, gaan ze slim speculeren en verdubbelen zo hun geld.

Een belachelijk voorstel? Ik vind van niet. Want wat gaat er nu gebeuren met onze kinderen? Ze krijgen geen les, hoewel er wel leerplicht is. Maar hoe kun je die leerplicht handhaven als er te weinig onderwijzers zijn? Dus we krijgen een generatie die nog dommer is dan de vorige.

Dat geeft ook dommere studenten aan de pedagogische academies. We weten dat die nu al niet kunnen spellen en rekenen. Kortom: Nederland wordt het stomste land ter wereld. Tenzij we die hyperslimme leerlingen kunnen vormen tot goede onderwijzers, of goede professoren.

Hoewel: ik weet zeker dat een slimme docent zijn koffers pakt en gaat lesgeven in elk land behalve Nederland. Niet omdat hij niet van Nederland houdt, maar omdat hij wil dat zijn kinderen na de grote vakantie domweg goed onderwijs krijgen van een goede leraar.

null Beeld
Meer over