Ondernemingsraad stadsdeel Zuid lamgelegd door conflict

Een deel van het personeel in stadsdeel Zuid is boos over de oorlogsverklaring van de ondernemingsraad aan het adres van stadsdeelsecretaris Yvonne Jakobs.

Bas Soetenhorst
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Op de interne website van de gemeente spreken medestanders van Jakobs van een ramkoers door de ondernemingsraad (or). Met name voorzitter Arthur Smit wordt aangewezen als het kwade genius. Hij zou het niet kunnen verkroppen dat het stadsdeel een eind wil maken aan privileges voor or-leden.

Begin deze week kondigde Smit namens de gehele or in een persbericht een kort geding aan tegen het stadsdeel en Jakobs, omdat talloze medezeggenschapsregels zouden zijn genegeerd. Ook werd geklaagd over intimidatie, schending van privacy en een 'angstcultuur'.

In een reactie op intranet stelt Jakobs, die het ambtelijk apparaat in Zuid aanstuurt, dat er 'al jaren een moeizame relatie met de or' is. Recentelijk is de zaak geëscaleerd. Sinds het najaar zijn, aldus Jakobs, 'alle overlegvergaderingen door zeven van de dertien or-leden (..) geannuleerd. Op uitnodigingen van mijn kant voor een overleg of gesprek heb ik helaas geen reactie of slechts afzeggingen ontvangen.'

Twee kampen
Jakobs krijgt bijval van Arjan van Gils, de gemeentesecretaris en hoogste ambtenaar van Amsterdam. 'De bereidheid tot overleg moet wel van twee kanten komen.'

Zes van de dertien or-leden zijn vorige maand opgestapt, omdat zij volgens hen bij stemmingen stelselmatig werden overvleugeld door een blok van Smit met vijf medestanders plus een vakbondslid. Op intranet dringen medestanders van Jakobs aan op nieuwe or-verkiezingen.

Volgens ingewijden tekenen zich twee kampen af in het stadsdeel: een deel van het uitvoerend personeel dat veel op straat en in parken werkt, aangevoerd door Smit, versus het kantoorpersoneel dat achter Jakobs staat. Beide groepen stellen in de meerderheid te zijn.

Yvonne Jakobs. Beeld -
Yvonne Jakobs.Beeld -
Meer over