Update

Onderbroekterrorist krijgt levenslang

De Nigeriaan die zich in 2009 probeerde op te blazen in een van Schiphol opgestegen vliegtuig, heeft een levenslange celstraf gekregen. Een rechtbank in het Amerikaanse Detroit deed vandaag uitspraak.

ANP/Redactie
Umar Farouk Abdulmutallab Beeld reuters
Umar Farouk AbdulmutallabBeeld reuters

Umar Farouk Abdulmutallab (25) had op een vlucht van Northwest Airlines naar Detroit een explosief in zijn onderbroek verstopt. De bom ontplofte niet maar vloog in brand, waardoor Abdulmutallab brandwonden opliep. De Nederlander Jasper Schuringa wist hem daarna te overmeesteren. Het vliegtuig had 289 mensen aan boord.

'Dit was een terroristische daad die niet gebagatelliseerd mag worden', aldus de rechter. Abdulmutallab hoorde het vonnis onbewogen aan. De aanslag was bedoeld om de 'aanvallen van de Verenigde Staten op moslims' te wreken, had hij kort tevoren gezegd tegen de rechter.

Enkele dagen geleden pleitte hij nog fel tegen een levenslange gevangenisstraf. Zo'n straf zou 'wreed en niet in verhouding' zijn, omdat niemand ernstig gewond raakte door de poging tot een aanslag die hij in oktober bekende. Abdulmutallab was getraind door het terreurnetwerk Al Qaida op het Arabisch Schiereiland in Jemen.

Schuringa wilde na de veroordeling van Abdulmutallab geen commentaar geven. De Nederlander zei destijds dat hij een knal hoorde alsof er vuurwerk afging. Hij zag dat de Nigeriaan onbeweeglijk in zijn stoel zat, wat zijn argwaan wekte.

Schuringa sprong vervolgens over de passagier naast hem en stormde op de man af, die met zijn broek open met een brandend object tussen zijn benen zat. 'Ik pakte het object, probeerde het vuur met mijn handen te doven en gooide het weg', aldus de Nederlander die in Amerikaanse media werd betiteld als 'Dutch Hero'.

Meer over