Ondanks zedenpolitie: Valentijnsdag rukt op in Iran

De streng-islamitische leiding van Iran wijst westerse invloed af, maar Valentijnsdag is er toch een groeiend fenomeen. Romantische jongeren van Iran storen zich niet aan waarschuwingen van de islamitische geestelijken en de conservatieve politici.

ANP/Redactie
Een Iraanse vrouw koopt een Valentijnscadeautje in een winkel in Teheran. Beeld reuters
Een Iraanse vrouw koopt een Valentijnscadeautje in een winkel in Teheran.Beeld reuters

Een van de redenen is dat Iran veel jeugd heeft: 60 procent van 75 miljoen inwoners is jonger dan 30 jaar. Velen van hen zijn ongetrouwd. En omdat de Iraanse zedenpolitie amper gemengde samenkomsten toestaat grijpen jongeren subtiel hun kans op Valentijnsdag, ondanks de christelijke herkomst van het feest. Ze sturen hun geliefde een bosje rozen, chocolade, parfum of sentimentele kaarten met de Engelse letters LOVE, aldus winkeliers in Teheran. Een Italiaans restaurant meldde dat het al weken tevoren was volgeboekt door jonge stellen.

Decadent
Vorig jaar verbood de overheid de productie en verkoop van artikelen voor het 'decadente' Valentijnsdag. Politici waren geschrokken omdat steeds minder Iraniërs trouwen. Volgens de politiek komt dat door de invloed van de westerse oppervlakkigheid. Nationalistische Iraniërs vieren hun liefde bij voorkeur op Mehregan, een pre-islamitisch festival dat de Perzische godin van de liefde eert.

Maar toch doen jongeren aan Valentijnsdag. De 18-jarige Saba, een studente grafische kunsten, gaat het helemaal niet om het christelijke karakter van Valentijnsdag. 'Ik vind het gewoon leuk als ik cadeautjes en chocolade zou krijgen'.

Meer over