'Omstreden maagchirurg werkt in Duits ziekenhuis'

De maagchirurg die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van vijf patiënten in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, werkt momenteel in een ziekenhuis in Duitsland. Dat meldt RTV Drenthe vandaag. De arts, Nick Reijnen, mag in Nederland zijn beroep niet meer uitoefenen, maar in andere Europese landen nog wel.

AP/Redactie
Het Scheper Ziekenhuis in Emmen. © ANP Beeld
Het Scheper Ziekenhuis in Emmen. © ANP

Reijnen werd in 2009 ontslagen bij het ziekenhuis in Emmen. Hij was toen al op non-actief gesteld, nadat aan het licht was gekomen dat er ongebruikelijk veel complicaties waren opgetreden bij de maagverkleiningsoperaties die hij had uitgevoerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg schrapte hem uiteindelijk uit het artsenregister.

Reijnen was overigens in 2004 in Duitsland veroordeeld, maar dat was toen geen reden hem in Emmen te weigeren. Hij zou nu in het Sankt Georg-ziekenhuis in Schmallenberg in Sauerland opereren.

Vorig jaar bleek dat een andere omstreden Nederlandse arts in Duitsland had gewerkt, terwijl hij in Nederland niet meer als arts mag werken. De aan medicijnen verslaafde neuroloog Ernst Jansen Steur stelde in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson.

Minister van volksgezondheid Edith Schippers kondigde daarop aan bij haar EU-collega's aan te zullen dringen op een Europese zwarte lijst van artsen met een beroepsverbod.

Meer over