Omstreden dj Ten Walls geboekt op festival Pleinvrees

Pleinvrees heeft de Litouwse dj Ten Walls, die eerder niet welkom was op festivals Pitch en Mysteryland vanwege homofobe uitspraken, geboekt voor de vierde editie van het dancefestival.

Pleinvrees Beeld Amaury Miller
PleinvreesBeeld Amaury Miller

Pleinvrees wil de dj naar eigen zeggen een tweede kans geven. 'Omdat hij een geweldige artiest is, maar vooral omdat juist hij als spreekbuis naar zijn fans kan dienen.'

Volgens de festivalorganisator kan Ten Walls laten zien en horen dat er in deze industrie/wereld geen ruimte is voor intolerantie en dat de statements die hij vorig jaar maakte niet van deze tijd zijn.

Marijus Adomatis, zoals Ten Walls echt heet, plaatste vorig jaar een bericht op Facebook waarin hij onder andere homoseksualiteit in verband bracht met kindermisbruik in de katholieke kerk. Ook schreef hij over een gesprek met een collega die kritiek had op zijn houding jegens homoseksuelen. 'Toen ik hem vroeg wat hij zou doen als de browny van zijn 16-jarige zoon uit elkaar zou worden gescheurd door zijn vriend, was hij stil.'

Kritiek
Na die uitspraak ontstond een golf van kritiek en werden meerdere optredens van de dj gecanceld, onder andere op Pitch en Mysteryland.

Daarop zette Ten Walls een statement op Facebook waarin hij zijn excuses aanbood en waarin hij zei niet homofoob te zijn. "It is my intention to do something in my home country of Lithuania, to support LGTB groups and educate others on acceptance and tolerance."

Kort daarop bracht hij een nieuwe single uit via de website van de Litouwse LGTB community LGL die daar ook gratis te downloaden was.

De Litouwse dj Ten Walls Beeld Facebook
De Litouwse dj Ten WallsBeeld Facebook
Statement van Ten Walls na zijn homofobe uitspraken Beeld Facebook
Statement van Ten Walls na zijn homofobe uitsprakenBeeld Facebook
Meer over