Omstreden burgemeester Washington verliest voorverkiezingen

Washington krijgt een nieuwe burgemeester. De zittende burgemeester, Vincent Gray, leed gisteren bij de voorverkiezingen van de Democratische Partij een nederlaag tegen gemeenteraadslid Muriel Bowser. Bowser (41) kreeg 44 procent van de stemmen, Gray moest zich met 32 procent tevreden stellen.

redactie
Vincent Gray staat de media te woord in Wahington Beeld reuters
Vincent Gray staat de media te woord in WahingtonBeeld reuters

De burgemeester is in opspraak geraakt door een justitieel onderzoek naar zijn campagne 4 jaar geleden. Openbaar aanklagers zeiden vorige maand dat Gray wist dat in het geheim en in strijd met de wet meer dan 660.000 dollar naar zijn campagne was gesluisd. Bowser buitte dat uit in haar campagne. Zij hield de Democratische kiezers voor dat Gray (71) niet in staat was de stad goed te besturen, als hij zo'n fout had gemaakt.

De burgemeestersverkiezingen zijn op dinsdag 4 november, als de Amerikanen ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde van de leden van de Senaat kiezen. De Democratische Partij levert normaliter de burgemeester van Washington, waar 646.000 mensen wonen. Bowser maakt daarom grote kans de stad te gaan leiden. Een onafhankelijk lid van de gemeenteraad, David Catania, heeft aangekondigd het tegen haar op te nemen, maar het is de vraag of hij enige kans maakt.

Muriel Bowser Beeld ap
Muriel BowserBeeld ap
Meer over