Omstreden Abou Jahjah te gast in De Nieuwe Liefde

Op 31 oktober is de controversiële Belgisch-Libanees publicist Dyab Abou Jahjah te gast in De Nieuwe Liefde. De pro-Israël denktank Lawfare heeft de gemeente Amsterdam gevraagd een officier van justitie aanwezig te laten zijn bij het evenement.

Jesse Beentjes
De Belgisch-Libanese Abou Jahjah is controversieel vanwege zijn radicale standpunten over Israel-Palestina. Beeld Jan Aelberts
De Belgisch-Libanese Abou Jahjah is controversieel vanwege zijn radicale standpunten over Israel-Palestina.Beeld Jan Aelberts

Tijdens de debatavond staat de vraag centraal waar de grenzen van verzet tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden liggen. Is alleen geweldloos verzet legitiem, of mogen Palestijnen ook de wapens opvatten tegen Israëlische soldaten?

De Standaard
"We merkten dat het oproepen tot een boycot van Israël in het Westen snel leidt tot ongemak. Mensen vinden dat je het eigenlijk niet kan maken," stelt Herman Meijer, hoofd programmering van De Nieuwe Liefde. "Als je verzet tegen Israël wil bespreken, komen mensen altijd in opstand. Waarom kan je vragen over verzet tegen een bezetting, die internationaal wordt afgekeurd, niet open en bloot bespreken in een tijd dat Trump zich terugtrekt uit UNESCO vanwege hun Israëlstandpunt?"

Tijdens de avond leidt schrijver Hassnae Bouazza een debat tussen onder meer rechtsgeleerde Marcel Brus en de Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah, omstreden vanwege zijn vaak radicale standpunten over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Begin dit jaar stopte de Belgische krant De Standaard met zijn column, nadat hij daarin schreef dat elke Palestijnse burger die leeft onder de illegale bezetting, zich mag verzetten. Volgens Abou Jahjah is dat recht vastgelegd in de conventie van Genève.

Verzet
"Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen Nederlanders ook in opstand tegen de bezetter. Dat noemen we nu allemaal verzet," stelt DNL-programmeur Meijer. "We willen onderzoeken waar de grenzen liggen en de grenzen van het debat daarover, als Abou Jahjah geen column meer mag schrijven na zo'n opmerking."

Hidde Jan van Koningsveld van stichting Lawfare, weerlegt deze vergelijking. "Het Nederlandse verzet werkte duidelijk naar een oplossing toe, maar dat is bij het Palestijnse terrorisme niet het geval. Het Nederlandse verzet blies geen families op."

Zijn stichting, een denktank die zich inzet tegen antisemitisme en delegitimisatie van Israël, stuurde begin deze maand een brief aan de gemeenteraad, waarin ernstige zorgen werden uitgesproken over de discussieavond. Lawfare vroeg de gemeente maatregelen te treffen om strafbare feiten, zoals haatzaaien, te voorkomen. Lawfare verwijst naar een eerdere avond met Abou Jahjah, in Rotterdam, toen een Officier van Justitie in de zaal was om direct te kunnen ingrijpen. Het college laat weten naar het verzoek van de stichting te zullen kijken.

Houwdegen
Meijer garandeert dat er geen antisemitische uitspraken zullen worden gedaan. "Er is een verschil tussen antisemitische en antizionistische uitspraken. Als er wordt gezegd dat Israël niet zou mogen bestaan, vind ik dat zwaar, maar ik zal het niet verbieden. Abou Jahjah is een houwdegen, maar echte antisemitische uitspraken tolereren we niet, de Officier van Justitie zou zich stierlijk vervelen als hij komt."

Lawfare verwijt De Nieuwe Liefde ook dat het debat te eenzijdig is, met alleen Israël-critici. Meijer is het daar niet mee eens. "Natuurlijk, niemand van deze mensen zegt dat Netanyahu een toffe peer is, maar onderling is iedereen het oneens. We organiseren ook weleens pro-Israëldebatten met het CIDI, waarbij de aanwezigheid van iemand als Abou Jahjah ook als een tang op een varken zou slaan: ieder inhoudelijk debat zou verzanden in geruzie over nederzettingen en verklaringen."

Lees ook: Abou Jahjah: 'Staar je niet blind op de Holocaust'

Meer over