Update

Ombudsman: klacht De Roy is ongegrond

Edwin De Roy van Zuydewijn (archief, 2005). ANP Beeld
Edwin De Roy van Zuydewijn (archief, 2005). ANP

DEN HAAG - De rijksoverheid heeft zich niet bemoeid met het privéleven van Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex van prinses Margarita. Dat constateert Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer woensdag.

De Roy diende een klacht in bij de Nationale ombudsman, omdat hij meende door de overheid gedwarsboomd te zijn sinds hij wilde trouwen met Margarita. Zijn vermoedens vinden echter geen steun in documenten of onder ede afgelegde getuigenverklaringen, aldus Brenninkmeijer.

De ombudsman onderzocht twee voorvallen. In 2001 zou Felix Rhodius, de directeur van het Kabinet der Koningin, bij het Bouwfonds geprobeerd hebben informatie los te krijgen over de rol van De Roy bij het fonds. Daarop zou de rijksrecherche een onderzoek bij het fonds hebben gedaan. Volgens De Roy van Zuydewijn kreeg hij hierdoor in 2002 geen opdrachten meer van het Bouwfonds.

Brenninkmeijer stelde vast dat Rhodius in 2001 inderdaad informatie heeft ingewonnen. Er is echter geen druk uitgeoefend om de zakelijke relatie te verbreken. ''De reden voor de beëindiging waren twijfels bij het Bouwfonds over verdere samenwerking in verband met de kosten.'' De rijksrecherche heeft geen onderzoek gedaan.

Een tweede klacht ging over De Roys deelname aan een reclamespot voor een overheidscampagne tegen alcohol in het verkeer. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zou in 2007 het reclamebureau hebben gezegd daar niet van gediend te zijn. Volgens de ombudsman heeft de RVD deelname aan die BOB-campagne niet gedwarsboomd. ''De RVD heeft telefonisch aan het reclamebureau meegedeeld dat er om inhoudelijke redenen bij die campagne geen bekende Nederlanders worden ingezet.'' (ANP)

undefined

Meer over