OM wil crimineel Ali B. toch niet langer in de cel houden

Het Openbaar Ministerie wil de Amsterdamse crimineel Ali B. (23) toch niet langer in de cel te houden omdat hij vorig jaar was gevlucht uit een kliniek - waarna groot alarm was geslagen en hij in Spanje weer werd gearresteerd.

Paul Vugts
Politie in Amsterdam tijdens de zoektocht naar Ali B. na zijn ontsnapping. Beeld anp
Politie in Amsterdam tijdens de zoektocht naar Ali B. na zijn ontsnapping.Beeld anp

Ontsnappen is op zich niet strafbaar, maar justitie was na B.'s vlucht van plan de rechtbank te vragen af te zien van de 'voorwaardelijke invrijheidstelling' waarop een gedetineerde in principe recht heeft als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten.

Justitie stuurde B. in oktober wel een vordering tot intrekking van die vervroegde vrijlating, maar deed die vordering vervolgens niet op een zitting. Deze week meldde de officier van justitie aan zijn advocaat Peter Plasman dat ze afziet van zo'n verzoek aan de rechtbank.

In het geval van B. zou het gaan om een jaar extra celstraf. Hij was immers veroordeeld tot drie jaar cel voor het voorbereiden van een overval op een juwelier in Arnhem in november 2013. Een arrestatieteam had hem toen met vrienden klemgereden in een gestolen auto met daarin pistoolmitrailleurs, een pistool en vermommingen.

Algeciras
Nadat de telg uit een beruchte familie uit West in de ochtend van 14 juli vorig jaar was weggelopen uit de psychiatrische inrichting in Den Dolder, sloeg justitie in een opsporingsbericht groot alarm. Daarin was sprake van 'de vuurwapengevaarlijke' en 'onberekenbare' verdachte die 'zijn agressie niet kon beheersen' en zijn kalmerende medicijnen niet bij zich had.

Een rechercheteam begon een klopjacht en vond hem ruim anderhalve week later in het Zuid-Spaanse Algeciras - een kustplaats van waaruit boten naar Marokko vertrekken.

Ali B. zit nu nog een korte oude straf uit, sinds tweederde van zijn straf voor het voorbereiden van de overval er op zat, maar komt daarna vrij.

Levensgevaarlijk
Advocaat Plasman wijst er op dat justitie zo snel mogelijk ('onverwijld') de rechtbank had moeten vragen B. langer vast te houden, wat niet is gebeurd. "Al met al ziet dit er niet sterk uit en het bevestigt mijn standpunt van destijds dat het Openbaar Ministerie na het weglopen van cliënt de zaak zwaar overtrokken in de media heeft gebracht," zegt Plasman.

"De kern van de boodschap was dat mijn cliënt levensgevaarlijk was, dat hij op medicatie zat en dat hij zijn medicijnen niet bij zich had. De werkelijkheid is dat cliënt helemaal geen medicijnen gebruikte en dat hij weggelopen was toen hij nog vier maanden straf te gaan had, om afscheid van zijn stervende oma te nemen."

Ali B. verbleef in de kliniek omdat hij liever daar zat dan in een kille cel, maar had zijn psychiatrische problemen gefingeerd, zegt Plasman. "Uiteindelijk is de zaak nu tot normale proporties teruggebracht, maar in de zomer van 2015 was hij korte tijd volkomen ten onrechte de meest gezochte persoon in Nederland."

Meer over