OM vervolgt twee oud-rechters wegens meineed

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch vervolgen voor het plegen van meineed in de langslepende Chipsholzaak.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Het OM bevestigde vandaag berichtgeving in NRC Handelsblad hierover. Het OM meent voldoende bewijs te hebben voor een rechtszaak.

In het geval van Kalbfleisch gaat het om twee gevallen van meineed, in het geval van Westenberg om drie. Het OM verwacht in de tweede helft van april de eerste zitting in de zaak.

De Chipsholzaak draait om grond rond de luchthaven Schiphol. Projectontwikkelaar Chipshol stelt door een uitspraak van rechter Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Westenberg, oud-vicepresident van de rechtbank in Den Haag, zou in het proces partijdig zijn geweest. Hij zou bevriend zijn geweest met zijn toenmalige collega Pieter Kalbfleisch, die op zijn beurt weer warme banden zou hebben gehad met de tegenpartij van Chipshol.

Chipshol deed in 2009 aangifte tegen Westenberg, nadat hij onder ede zou hebben gelogen. Vorig jaar april volgde de aangifte tegen Kalbfleisch, die als gevolg daarvan opstapte als topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Meer over