OM Rotterdam de fout in met gegevens journalist

Ook het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam blijkt ten onrechte telefoongegevens te hebben opgevraagd van een persfotograaf/cameraman.

ANP
Het Gerechtsgebouw in Rotterdam waar het Openbaar Ministerie zetelt. Beeld ANP
Het Gerechtsgebouw in Rotterdam waar het Openbaar Ministerie zetelt.Beeld ANP

Zowel in oktober vorig jaar als in februari dit jaar vroeg justitie telefoniegegevens op van Joey Bremer, die foto- en videobeelden levert aan diverse grote nieuwsmedia. Dat gebeurde in een onderzoek naar een politiemedewerker die verdacht werd van het lekken van informatie.

Pas in maart werden de gegevens vernietigd "toen men zich realiseerde dat het dwangmiddel niet had mogen worden toegepast", meldt het OM. Het onderzoek werd gestaakt.

'Al de derde zaak'
Bremer werd donderdag op de hoogte gebracht. Hij noemt het schokkend. "Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn medejournalisten. Bronbescherming is een groot goed. Dit is al de derde zaak, hoeveel volgen er nog?"

Bremer beraadt zich op juridische stappen. Onlangs bleek dat het OM vorig jaar in strijd met de regels belgegevens van een journalist van het Brabants Dagblad heeft opgevraagd. En in de zaak rond de vermoorde broer van kroongetuige Nabil B. werd in strijd met de richtlijnen een journalist afgeluisterd.

Voorzitter Gerrit van der Burg van het College van procureurs-generaal zegt het hoog op te nemen. "Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen", zegt hij.

Cultuur binnen politie en justitie
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren (NGvH) spreken van "een serieuze schending van de journalistieke bronbescherming".

Ze zijn wel blij dat de OM-top schoon schip wil maken. Maar: "Dat laat onverlet dat er blijkbaar een cultuur is binnen politie en justitie waarin het opsporen van bronnen van journalisten zelfs in relatief kleine zaken zoals in Rotterdam en Brabant, gewoon en acceptabel wordt gevonden.''

Lees ook: Kamer voor bronbescherming journalisten in wet

Meer over