OM in beroep tegen joodse man 'zonder' ID-kaart

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een hogere rechter zich buigt over de vraag of een joodse man een boete mag weigeren te betalen, omdat hij van zijn geloof op sabbat geen ID-kaart op zak mag hebben. Justitie is daarom in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de kantonrechter in Den Haag, zo heeft een woordvoerster vandaag desgevraagd gezegd.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De man weigerde de boete te betalen omdat zijn geloof voorschrijft dat hij op sabbat (zaterdag) buiten de deur niets bij zich mag dragen. De kantonrechter vond dat de religieuze plicht zwaarder weegt dan de plicht om te voldoen aan de wettelijke voorschriften in Nederland. De man had voor de overtreding een boete van 150 euro gekregen.

'Dit gaat om een principiële juridische kwestie', motiveerde de woordvoerster van het OM het hoger beroep. 'We willen dat mensen weten waar ze aan toe zijn.'

De zaak kreeg ook de aandacht van Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks), die opheldering vroeg. 'Het lijkt de omgekeerde wereld. Elke religie is begrensd door de wet en de wet wordt niet begrensd door religieuze overtuigingen.' D66'er Boris van der Ham twitterde onder andere: 'God boven de wet. Nee'.

Meer over