OM heeft deal met 'crimineel' in onderzoek aanslagen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een deal gesloten met Richard T. die wordt verdacht van het plegen van een aanslag met een granaat in Amsterdam en een moordpoging in Gouda. Deze verdachte gaat getuigen tegen de twee vermoedelijke opdrachtgevers van de aanslag in Gouda en van een moordpoging met een handgranaat op een kantoorvilla aan de Churchilllaan in Amsterdam op 13 juni 2010.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM heeft dit woensdag laten weten. De vermeende opdrachtgevers zijn de 53-jarige Rob Z. uit Amstelveen en de 41-jarige advocaat uit Voorschoten, Edwin T.

In Gouda mislukte de liquidatie, omdat het pistool weigerde toen de schutter in de deuropening op het slachtoffer wilde schieten. De explosie in Amsterdam richtte alleen materiële schade aan. Zakelijke ruzies zijn de reden zijn voor de aanslagen, vermoedt het OM.

Medeberamer van de aanslag in Gouda zou de advocaat uit Voorschoten zijn. Hij hield in 2010 kantoor in de Amsterdamse villa waar de granaat ontplofte. Inmiddels heeft hij een kantoor in Leiden, dat de recherche onder toeziend oog van de deken van de advocatenorde heeft doorzocht.

In Nederland wordt met uitzondering gebruikgemaakt van zogenoemde 'kroongetuigen', omdat ze gezien hun criminele achtergrond vaak zelf belang hebben om bepaalde verklaringen af te leggen. De bekendste spijtoptant van dit moment is Peter la S. Hij heeft belastende getuigenissen afgelegd tegen verdachten in het omvangrijke liquidatieproces Passage, dat al jaren loopt.

Verder heeft La S. ook verklaard tegen de onlangs vrijgelaten Willem Holleeder. De Heinekenontvoerder is opdrachtgever geweest van liquidaties, vertelde deze kroongetuige aan het OM.

Holleeder heeft 6 jaar cel uitgezeten na een veroordeling wegens afpersing van diverse zakenlieden. Zijn naam duikt talloze malen op in het gigantische dossier van het liquidatieproces Passage. Justitie ziet hem als verdachte, maar de beslissing om hem ook te gaan vervolgen, is nog niet genomen.

Meer over