OM eist vier jaar cel voor 89-jarige vrouw

Het Openbaar Ministerie wil dat de 89-jarige Antonia M. vier jaar celstraf krijgt omdat zij haar hoogbejaarde echtgenoot Evert in januari 2015 zou hebben doodgestoken. 

Maarten van Dun
Maandag eiste de officier van justitie vier jaar celstraf voor Antonia M. Beeld anp
Maandag eiste de officier van justitie vier jaar celstraf voor Antonia M.Beeld anp

Ze mag zelf dan ontkennen, het OM heeft geen twijfel: het was de fragiel ogende Antonia M. die op zaterdag soepdag met een keukenmes haar echtgenoot Evert te lijf ging. Ze waren ruim 63 jaar getrouwd. Zelf ontkende ze het keer op keer, met opvallend luide stem: "Ik heb mijn man niet gedood."

Harde stem
In de weken voor de dood van Evert hoorden buren al vaker geschreeuw, waarbij vooral Antonia M. zich niet onbetuigd liet. Ze schold haar man uit, of riep dat ze hem wat aan zou doen. De op het oog keurige dame ontkende niet dat er wel eens ruzie was: ze heeft nogal een harde stem.
Achter de voordeur van Evert en Antonia sleepte het leven zich al jaren moeizaam voort. Evert kampte met een slechte gezondheid, was herstellende van een operatie en was incontinent. Dat hij niettemin eigenwijs was, volgens familie, hielp de situatie niet. Nu en dan stompte Antonia hem, een enkele keer gaf ze ook een schop. Hulp van buiten was er niet voor het bejaarde echtpaar. "Soms plofte ik doodmoe neer op een stoel, maar ja, je moet door," zei Antonia M.

Op de bewuste avond in januari 2015 belde Antonia M. zelf de politie, dat haar man was gevallen. Toen de hulpdiensten arriveerden, zagen zij dat de man een diepe steekwond in de borst had. Daarvan had zijn vrouw niets gemerkt, zei zij. Een mes met bloedsporen van Evert en vezels uit zijn trui werd gevonden in het messenblok. "Ik heb mijn man niet gedood," zei M.

Verwilderde blik
"Ik kijk u nog maar eens indringend aan, mevrouw," zei rechtbankvoorzitter Geert Janssen. "Als u het niet was, moet het iemand anders zijn geweest. U heeft niemand in uw huis gezien. Is er iets tussen u en uw man gebeurd dat u ons niet wilt vertellen? Een ongeluk? Of iets waarvan u denkt dat gaat u niet aan?" Antonia zweeg en zuchtte even. "Dan zou het in een vlaag van verstandsverbijstering... Ik moet naar het toilet." Bij terugkomst herhaalde ze: "Ik heb mijn man niet gedood."
Bij een psychologisch onderzoek noteerde de psychologe dat Antonia M. plots heel boos kon reageren, waarbij zij een verwilderde blik in de ogen kreeg.

De officier van justitie zag geen andere mogelijkheid dan een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar eisen, ondanks de hoge leeftijd van Antonia M. "Ze is een vitaal ogende vrouw, die jonger oogt dan haar kalenderleeftijd. Op veel vragen heeft zij niet geantwoord, waardoor we niet weten of zij niet bij machte was om hulp te vragen of was zij gewoon boosaardig? Er is geen antwoord gekomen op die vragen, waardoor ik geen rekening kan houden met verzachtende omstandigheden. Wel met haar hoge leeftijd."

Onbekende mannen
De advocaat van Antonia M. meent dat het mogelijk is dat onbekende mannen met een gestolen sleutel in de woning zijn geweest. Zij zouden dan verantwoordelijk zijn voor de dood van Evert. Bovendien waren er volgens de raadsman geen grote problemen in het huwelijk. De advocaat vindt ook dat de huiszoeking door de politie onrechtmatig was, waardoor het bebloede mes niet als bewijs zou mogen gelden.

Meer over