Update

OM eist tonnen van Constanza Breukhoven

Constanza Breukhoven, de dochter van Free Record Shop-oprichter Hans Breukhoven, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, ruim 144.000 euro aan de Staat betalen. Het OM eiste dat maandag in deze zogenoemde pluk-ze-zaak.

Constanza Breukhoven. Beeld anp
Constanza Breukhoven.Beeld anp

Constanza Breukhoven werd eerder al strafrechtelijk veroordeeld voor diefstal. Tijdens kerst 2010 stal ze 25 horloges met een totale waarde van 236.000 euro uit de Wassenaarse villa van haar adoptievader, terwijl hij op vakantie was. Ook roofde ze voor 2,5 miljoen euro aan aandelen aan toonder en nam ze zo'n 68.000 euro contant geld mee uit de kluis van Hans Breukhoven.

De ex-vriend van Constanza, Mohamed K. (37), moet 118.000 teruggeven voor heling van de gestolen spullen. Daarnaast wordt hij samen met zijn broer, Brahim K., verantwoordelijk gehouden voor de diefstal van een Mercedes 3-serie. Van Brahim eist het OM nog ruim 15.000.

De 37-jarige Constanza kreeg in augustus vorig jaar in hoger beroep 120 dagen celstraf voor de roof, waarvan 82 voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Ze is naar de Hoge Raad gestapt om het vonnis aan te vechten.

Mohamed werd in hoger beroep veroordeeld voor heling van de spullen die Constanza van haar vader had gestolen en voor witwassen van de opbrengst. Van de diefstal zelf werd hij vrijgesproken. Hij hoefde niet meer de cel in, omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten. Brahim kreeg straf voor witwassen van geld en heling van de goederen.

Het OM wil dat Constanza, haar ex Mohamed en zijn broer in totaal 304.000 euro betalen. Een deel daarvan werd al tijdens het strafproces gevorderd. Constanza heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Het geld is nooit teruggevonden. Waar de buit gebleven is, hebben de drie nooit opgebiecht, aldus een woordvoerster van het OM. Hans Breukhoven kan het geld later via een civiele procedure van de Staat terugvragen.

De uitspraak is op 22 juli.

Meer over