OM eist levenslang voor doodschieten onschuldige man

Quincy S. (33) moet van het Openbaar Ministerie levenslang de cel in voor het doodschieten van de onschuldige passant Youssef el Kahtaoui in de De Clercqstraat in 2015 én omdat hij vorig jaar een nieuwe liquidatie voorbereidde.

Maarten van Dun
De politie verricht onderzoek in West waar Youssef El Kahtaoui werd doodgeschoten. Beeld anp
De politie verricht onderzoek in West waar Youssef El Kahtaoui werd doodgeschoten.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie twijfelt niet dat het de illegaal in Nederland verblijvende Surinamer S. was die op 13 mei 2015 in de De Clercqstraat met een kalasjnikov het vuur opende op El Kahtaoui (25). Die reed per toeval langs een shisha lounge waar S. en een mededader volgens justitie binnendrongen om een liquidatie te plegen.

Anderhalf jaar later werd Quincy S. opgepakt terwijl hij gewapend en in een gestolen auto onderweg was naar Almere, volgens justitie om daar met anderen de Amsterdamse crimineel M. el J. te liquideren.

Justitie meent dat S. 'levensgevaarlijk' is en 'doordacht, nietsontziend en koelbloedig' heeft gehandeld. "Hij heeft daarmee het recht op een plek in de samenleving verspeeld."

Knokkestraat
Bij de schietpartij in de De Clercqstraat waarbij El Kahtaoui om het leven kwam, zochten de daders in een waterpijpcafé naar ene 'Samir', vermoedelijk Samir 'Taba' Z., een crimineel uit West die in meerdere onderzoeken naar liquidaties voorkomt.

Z. was al meerdere keren het doelwit van verijdelde liquidatieplannen, waaronder van de ploeg jonge mannen die enkele maanden eerder in de Knokkestraat in een gestolen auto werd opgepakt, op weg om een liquidatie te plegen. In de kofferbak van hun auto lag een kalasjnikov met dna van Quincy S.

Toen op 13 mei het vermoede doelwit niet aanwezig bleek in het waterpijpcafé, schoten een of meer aanwezigen in de shisha lounge op de aanvallers. Daarbij werd in elk geval Quincy S. geraakt: een kogel doorboorde zijn middel en bleef - met S.'s dna op de punt - achter in de deurpost. S. zegt dat zowel hij als zijn mededader die avond werden geraakt.

Kalasjnikov
Op het moment dat de aanvallers de shisha lounge uit vluchtten, reed El Kahtaoui langs in zijn auto. Toen hij uitstapte, vermoedelijk omdat hij rumoer hoorde, vuurde één van de daders met een kalasjnikov zeer veel kogels af op de onschuldige passant. Die raakte dodelijk getroffen. Een aantal van de pantserdoorborende kogels troffen een langsrijdende tram, waar ze rakelings langs passagiers en GVB-personeel vlogen.

Waarschijnlijk dachten de schutters dat zij vanaf buiten waren beschoten en vuurden zij daarom op El Kahtaoui.

Justitie stelt dat S. de man met de kalasjnikov is geweest, S. zegt dat zijn mededader de man met het automatische geweer was. S. zegt dat hij naar de shisha lounge ging voor een incasso, waarbij de wanbetaler onder druk moest worden gezet.

Dat lijkt justitie onwaarschijnlijk, ook omdat er chatgesprekken met versleutelde PGP-telefoons zijn gevonden die justitie koppelt aan S.. In die chats wordt gesproken met een account dat justitie koppelt aan kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld, die justitie verdenkt van meerdere liquidatieopdrachten. Quincy S. ontkent dat hij die pgp-chats voerde.

1 mm
Quincy S. zei het 'heel erg' te vinden voor de familie van Youssef el Kahtaoui dat hun broer en zoon is gestorven. "Dit was nooit het plan. Maar ik ben alleen verantwoordelijk voor wat er binnen is gebeurd. Bovendien: voor hetzelfde geld hadden mijn ouders hier gezeten. Als de kogel 1 mm opzij had gezeten, was ik dood geweest." Die laatste opmerking ergerde de rechtbank: "U koos er toch zeker zelf voor om gewapend de shisha lounge binnen te gaan?"

Justitie hekelt het dat S. anderhalf jaar na de dodelijke schietpartij in De Clercqstraat opnieuw gewapend op pad is gegaan, volgens justitie ditmaal om in Almere de Amsterdamse crimineel M. el J. te liquideren. De levenslange strafeis geldt ook voor dat feit. De medeverdachten van S. bij dat feit hoorden eerder deze week een eis van tien jaar cel.

"Het ontbreekt S. volledig aan empathie voor het 25-jarige slachtoffer. Dat hij zelf gewond raakte leidde niet tot inkeer of zelfreflectie, integendeel. Hij blijft zich aanbieden als huurmoordenaar. Het is schokkend hoe lichtvaardig hij over mensenlevens praat."

Geld innen
Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Quincy S., is het verhaal van zijn cliënt logisch: bij beide incidenten ging S. geld innen. "Mijn client loopt niet in driedelig pak, hij incasseert in de onderwereld."

Kuijpers benadrukt dat S. níet de schutter was die El Kahtaoui doodschoot, maar dat hij de andere man was die gewapend de shisha loung binnenliep en die nooit heeft geschoten.

De raadsman vindt bovendien dat justitie ten onrechte allerlei pgp-chatgesprekken in het dossier stopte, waaruit 'een sfeer' ontstaat dat S. zich met huurmoorden bezighoudt. Kuijpers: "Het staat helemaal niet vast wie de mensen zijn die met elkaar spreken."

Meer over