OM eist 14 jaar na beladen familiedrama

Stak Abdelmounim El O. zijn echtgenote dood uit noodweer of was de duivel in hem gevaren, zoals hij bij noodnummer 112 verkondigde? Waarschijnlijk heeft de driejarige dochter de steekpartij gezien.

Jop van Kempen
De vrouw werd zwaargewond door de brandweer uit huis gehaald. Beeld Reinder van Zaanen
De vrouw werd zwaargewond door de brandweer uit huis gehaald.Beeld Reinder van Zaanen

Het Openbaar Ministerie eist veertien jaar voor doodslag, de verdediging eist vrijspraak. Op 13 juli is de uitspraak.

Alles is beladen aan de rechtszaak over het familiedrama dat zich op 7 december 2015 afspeelde in de Comeniusstraat in Nieuw-West. De snikkende en boze familieleden in de rechtszaal, de aanwezigheid van vijf man parketpolitie en de ontwijkende houding van de verdachte.

El O. weigert aanvankelijk naar de rechtbank te komen, maar de drie rechters laten hem gedwongen ophalen uit zijn cel in Zaanstad. Niet voor niets. De verdachte - kaalgeschoren hoofd met twee ferme littekens, gesloten lichaamshouding, zwaar Marokkaans accent - wordt stevig ondervraagd. De rechtbank twijfelt openlijk aan zijn relaas.

Hoe is de 27-jarige Ilhame H. om het leven is gekomen? Viel zij haar twee jaar oudere echtgenoot aan met twee messen, waarop hij zich wel moest verdedigen, zoals El O. en advocaat Robert Malewicz beweren? Of verloor El O. tijdens één van de talloze echtelijke ruzies de zelfcontrole, zoals officier van justitie Saskia de Klerk stelt?

Gunfactor
Van de gunfactor zal El O. het bij de rechtbank waarschijnlijk niet moeten hebben. De stugge verdachte heeft een verleden van schooluitval, kleine misdrijven en drank- en cannabisgebruik. Hij weigerde medewerking aan psychiatrisch onderzoek, maar in 2006 stelde een psycholoog dat El O. egocentrisch, opportunistisch en opvliegend is.

In de dagen rondom het incident leek de werkloze verdachte die conclusie te bevestigen. Drie dagen voordat H. overleed aan de vijf steekwonden beledigde El O. een politieagent. Twee dagen na de dood van zijn vrouw sloeg hij een medewerkster van de Raad voor de Kinderbescherming, die hem in de cel mededeelde dat hem de voogdij was ontnomen over zijn twee jonge kinderen; een zoon en een dochter.

In zijn verdediging had El O. nauwelijks goede woorden over voor de vrouw met wie hij twaalf jaar een relatie had. Hij opperde dat ze kort voor het steekincident cocaïne had gebruikt. Hij stelde dat ze antidepressiva gebruikte. Toxicologisch onderzoek sloot beide zienswijzen echter uit.

De duivel
Eigenlijk leek El O. het kille opportunisme maar op één moment te laten varen. Er bestaan geluidsopnamen van een telefoongesprek met 112, kort na de steekpartij. El O. wekte de indruk in paniek en oprecht bezorgd te zijn toen hij hulp vroeg voor zijn hevig bloedende echtgenote.

Op de vraag van de telefonisch medewerker wie zijn vrouw had neergestoken, antwoordde hij: "Ikke meneer, ikke meneer, de duivel." Kort daarop verbrak El O. de verbinding.

Luttele seconden later belde de medewerker van 112 terug met dezelfde vraag. Aanmerkelijk kalmer antwoordde El O. dat een andere man zijn vrouw had neergestoken.

Schrijnend
De zaak werd schrijnend toen de officier inbracht wat de destijds driejarige dochter had gezegd. Ze was in de woning en heeft het incident waarschijnlijk gezien, maar ze is wettelijk te jong voor een getuigenverklaring.

Familieleden van het slachtoffer hoorden het meisje echter zeggen: 'papa heeft mama laten schrikken, papa heeft mama bloed gegeven'. El O., die geen contact meer mag hebben met de kinderen, stelde dat de dochter was gesouffleerd. De kinderen wonen inmiddels bij de ouders van het slachtoffer.

Pijnlijk waren ook de tranen. Zussen en broer van het slachtoffer werden tijdens de zitting meermaals overmand door verdriet. Bij één van de vele schorsingen van de lange zitting keek de moeder van het slachtoffer recht in de ogen van de verdachte. In het Arabisch zei ze: "Je hebt de kinderen tot wees gemaakt. God zal je ervoor straffen."

Meer over