Olympische openingsshow 'gigantisch'

Foto EPA/How Hwee Young Beeld
Foto EPA/How Hwee Young

PEKING - De vuurwerkshow bij de opening van de Olympische Spelen in Peking was ''gigantisch''. Dat zei de Nederlandse vuurwerkexpert Frits Pen van het bedrijf Dream Fireworks vrijdag over de openingsceremonie in China.
Hij zag de vuurwerkshow via internet vanuit Scheveningen. Daar is hij zelf bezig met de voorbereidingen van een show in de loop van de avond. Pen legde de werkzaamheden even stil om te kijken naar het vuurwerkgeweld in China.

Vooral de 'special effects' met de vuurbommen noemde Pen ''heel apart''. De vuurwerkshow beeldde voetstappen uit die zich naar het stadion toe bewogen om daarna richting stad te gaan. ''Dat was goed doordacht'', aldus Pen, die eraan toevoegde dat zoiets in Nederland nooit zou kunnen. ''Door de aangescherpte veiligheidseisen na de vuurwerkramp in Enschede zijn de afstanden van het vuurwerk tot het publiek hier groter dan in China.'' Maar ook budgettair zou een show als in China hier onmogelijk zijn.

Pen zag eerder al proeven op internet die gedaan zijn in het stadion in Peking. ''Alle vuurwerk in Nederland is samen nog niet genoeg voor een show die tijdens zo'n proef gebruikt wordt. Er gaan maanden aan voorbereiding aan vooraf aan een dergelijke show. Er zijn experts die daar een jaar of twee mee bezig zijn geweest.'' Voordeel voor China is wel dat ze zelf de grootste producent van vuurwerk zijn, bedenkt Pen. ''Hoeveel voordeel wil je hebben?''

Na de inspirerende vuurwerkshow bij de Olympische Spelen concentreert Pen zich weer op zijn eigen show in Scheveningen. ''En we kijken al uit naar het driedaagse internationale vuurwerkfestival volgende week, ook in Scheveningen.'' (ANP)

Foto EPA/How Hwee Young Beeld
Foto EPA/How Hwee Young
Meer over