Olympisch Stadion geeft na 84 jaar sportief geheim prijs

Met de vondst van een 84 jaar lang verborgen gebleven koker, met daarin een aantal historische voorwerpen, heeft het Olympisch Stadion in Amsterdam een heuse schat in handen. 'Ik denk dat dit voor mij de spannendste dag is die ik als sporthistoricus heb meegemaakt', zegt Jurryt van de Vooren tegen RTL Nieuws.

David van der Heeden
null Beeld ANP
Beeld ANP

De loden koker lag, sinds de Spelen in hetzelfde jaar, onaangeroerd achter een gedenksteen, en raakte in de vergetelheid. Vanmorgen begon Van de Vooren aan zijn geheime operatie en werd een steen bij de, zorgvuldig afgeschermde, Marathontoren verwijderd.

Erachter werd door Van de Vooren de koker gevonden. 'Ik heb al heel wat onderzoek gedaan, maar nog nooit een waarbij zoveel herrie wordt gemaakt', zegt hij opgetogen. De Marathontoren gaf zijn geheim echter niet zonder slag of stoot prijs.

Schat aan sporthistorie
Na 84 jaar moest er dan ook 'flink worden geboord' om de koker in het daglicht te krijgen. Aanwijzingen die hem op het spoor zetten naar de 'schat' ontdekte Van de Vooren, die al jarenlang onderzoek doet naar de geschiedenis van het stadion, in een krant uit 1928. Ook in de archieven werd melding gemaakt van een verborgen ruimte, waarin een 'schat aan sporthistorie' zou zitten.

RTL meldt dat de koker onder meer een medaille en een oorkonde bevat. Wie precies wil weten wat de koker verborgen hield, moet nog even wachten. De aangetroffen voorwerpen prijken vanaf zondag in een expositie over de Olympische Spelen van 1928. Te zien in het Olympisch Stadion.

Overigens zijn er in het Olympisch Stadion meer verborgen ruimtes. Achter de eerste steen, in 1927 gelegd door prins Hendrik, zit ook een geheime ruimte met een koker. Daarvan zijn zelfs opnames bekend. Van de ruimte die vandaag is aangetroffen, met daarin de schat, wist niemand het bestaan meer.

Meer over