Plus

Olympiërs hartverwarmend ontvangen in Zuid

Het Olympisch team kreeg maandagavond in het ijskoude Olympisch Stadion in Zuid een hartverwarmend ontvangst. Van heinde en verre kwamen enkele honderden liefhebbers van het langebaanschaatsen, snowboarden, skeleton en shorttrack naar de huldiging.

Hanneloes Pen
'Ik had Kjeld Nuis wel willen zien. Hij is de man van de Spelen, maar hij moest naar China.' Beeld anp
'Ik had Kjeld Nuis wel willen zien. Hij is de man van de Spelen, maar hij moest naar China.'Beeld anp

De ouders en het zusje van schaatsster Esmee Visser, goud op de vijf kilometer, zijn als een van de eersten in het Olympisch Stadion. Beretrots zijn ze dat Esmee tussen de groten als Wüst, Pechstein en Sáblíková heeft gereden. "En nog gewonnen ook van Sáblíková. Esmee had goede benen. Voor velen was de plak misschien onverwachts maar voor ons was dat iets minder verrassend," zegt haar moeder Yvonne Visser die met haar man Gerard en dochter Loena naar de huldiging van de sporters in de Coolste Baan van Nederland was gekomen.

Het stadion is gevuld met familie, vrienden en fans van de Olympische sporters. Karin van Groningen uit Emmeloord heeft twee weken lang elke dag naar de Olympische Spelen gekeken. "Ook op haar werk in de kinderopvang, tussen de peuters," zegt haar collega Melissa Koopmans die met haar is meegekomen.

Vooral snowboarden was bij Karin favoriet: "Leuk om ze nu binnen te halen en in levenden lijve te zien. Hier sluit ik de Spelen af."

'Golden girl'
Het stadion begint rond vijven vol te lopen met mensen met vlaggen - 'Golden girl' - en spandoeken in de hand. Op de krabbelbaan vindt een polonaise plaats van blauwbekkende fans die een spandoek meedragen: 'Wij staan Achtereekte.'

Voor de familie is een speciaal vak vooraan het podium gereserveerd. Maar als de omroeper zegt dat de mensen wat dichterbij moeten komen, grijpen de fans hun kans en kruipen onder het lint door en mengen zich tussen de familieleden.

Richard Schoenmaker, broer van Lotte van Beek, en zijn vrouw Carola en hun drie dochters zijn afgereisd naar Pyeongchang en zagen hoe Lotte op een honderdste na brons misliep op de 1500 meter. "Het was heel fijn dat we er net waren. Het was voor haar een enorme domper en we konden, samen met haar ouders, haar erdoor heen helpen," zegt Carola.

Ruim een week later kreeg Van Beek zilver bij de ploegenachtervolging. Maar daar was het gezin niet meer bij. "Jammer, maar we waren er voor haar op een belangrijk moment," aldus Carola.

Kjeld Nuis en Naomi van As
De 13-jarige Jesse Drabbe en zijn zusje Anne (14) uit Lochem staan helemaal vooraan met hun moeder. Ze hebben eerst even een paar uurtjes geschaatst op de Coolste Baan van Nederland. Jesse: "Ik had Kjeld Nuis wel willen zien. Hij is de man van de Spelen, maar hij moest naar China."

Zusje Anne heeft de Winterspelen gevolgd op de topsportschool in Zwolle waar ze hockey beoefent. "Ik had graag Svens vriendin Naomi van As gezien, maar ik kon haar niet vinden."

Om 18.15 uur is het zover. Over de oranje loper komen de coaches en de sporters onder luid gejuich het podium op. Sven Kramer filmt de fans en steekt samen met anderen de Olympische vlam aan. Na afloop van de ceremonie hebben de vele cameraploegen vooral oog voor Ireen Wüst, die de beste Nederlandse Olympiër aller tijden wordt genoemd.

Bakstenen
Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda dringt naar voren en tilt haar medailles - een gouden en twee zilveren plakken - op. "Het lijken wel bakstenen."

De ouders van Ireen Wüst willen niets zeggen over hun dochter. "Dat doen we nooit, al twaalf jaar lang niet. Het gaat om Ireen," zeggen ze.

De vader van Sven Kramer was niet in Zuid-Korea maar is er wel bij Amsterdam. De sympathieke oud-marathonschaatser staat wel open voor een reactie. Thuis voelde Yep de pijn van zijn zoon toen die geen goud won op de tien kilometer. "Teleurstellend voor hem. Maar ik ben heel trots dat hij wel goud haalde op de vijf. Het was een mooie avond in het Olympisch Stadion."

Sven zelf is er al een beetje overheen: "Het is een beetje dubbel maar al met al ben ik blij."

Op de krabbelbaan lopen blauwbekkende fans de polonaise. Op het spandoek: 'Wij staan Achtereekte.' Beeld anp
Op de krabbelbaan lopen blauwbekkende fans de polonaise. Op het spandoek: 'Wij staan Achtereekte.'Beeld anp
Meer over