Olympiërs groots onthaald: 'Nederland, ik hou van je'

Ruim 10.000 mensen hebben vandaag de olympische ploeg toegejuicht tijdens de huldiging in Assen. De verwachte stormloop bleef weliswaar uit, maar de organisatie moest de toegang tot het plein rond het podium in de Asser binnenstad rond 6 uur toch afsluiten; er kon niemand meer bij. Mensen die geen plekje kregen, konden op andere locaties de huldiging op grote beeldschermen volgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het KLM-vliegtuig met de olympische ploeg, 41 sporters en hun begeleiders, landde om even over 17.00 uur op Groningen Airport Eelde, een uur later dan de bedoeling was. De vertraging was ontstaan door grote drukte op het vliegveld van Sotsji. Sven Kramer en Ireen Wüst, beiden behangen met medailles, zetten als eersten voet op Nederlandse bodem, toegejuicht door honderden mensen die naar het vliegveld waren gekomen. Daarna gingen ze in bussen richting Assen.

'Plezier maken, blijven doorzetten, nooit opgeven', gaf Ireen Wüst mee aan de jeugd voor het podium in de Drentse hoofdstad, waar de huldiging vanwege de vertraging ook een uur later begon. 'Ik ga nog 4 jaar door. Het is veel te mooi', zei ze tot groot enthousiasme van het publiek. Ook Sven Kramer zei: 'Over 4 jaar ben ik er weer bij.' Mark Tuitert uitte, net als veel andere olympiërs, zijn blijdschap via Twitter: 'Nederland, ik hou van je!'

De gemeente Assen en NOC*NSF hielden voorzichtig rekening met veel meer bezoekers dan verwacht, mede door het succes in Sotsji: 24 medailles. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente waren er uiteindelijk ongeveer 15.000 mensen op de been, wel ruim meer dan tijdens de 'winterhuldiging' 4 jaar geleden in Haarlem, toen 10.000 fans de sporters toejuichten na de Spelen van Vancouver.

Jan Smeekens, winnaar van het zilver op de 500 meter, zei na afloop van de huldiging beduusd te zijn. 'Kippenvel als je ineens beseft hoeveel mensen zo intens hebben meegeleefd.' Jorrit Bergsma, goud op de 10 kilometer, sprak van 'prachtige en mooie reacties'.

Na de huldiging werden de sporters na 3 weken herenigd met hun familie. Ireen Wüst twitterde: 'Assen het was gaaf! #welkomthuis nu op naar huis!' De landelijke huldiging is dinsdag in Den Haag. Daar worden de sporters ontvangen door premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over