Plus

Oekraïners in Amsterdam: 'Ons thuisland heeft de EU nodig'

Hoewel het referendum over het Oekraïneverdrag morgen raadgevend is, zal de uitkomst morgen niet minder spannend zijn. Hoe ervaren Amsterdammers uit Oekraïne het referendum?

Jasper Bol en Christiaan Paauwe
'Het referendum is oneerlijk omdat de discussie niet op de juiste manier wordt gevoerd', aldus Oekraïner Anastasija Ljoebtsjenko. Beeld ANP
'Het referendum is oneerlijk omdat de discussie niet op de juiste manier wordt gevoerd', aldus Oekraïner Anastasija Ljoebtsjenko.Beeld ANP

Marina Godovalova-Lubberding:
'Hun problemen zijn onze gezamenlijk problemen'

"Het referendum is voor mij niet een instrument van de democratie, maar een manipulatie ervan. Het gaat de initiatiefnemers niet om Oekraïne. Ze hebben een heel andere politieke agenda. Maar bovenal is het verspilling van Nederlands geld. Ongeacht de uitkomst zal de samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne doorgaan.

Het land zal ook in elk geval corruptie blijven bestrijden en het politieke systeem verder veranderen. Die verandering is uiteindelijk een kwestie van tijd. Met steun van de EU zal het alleen sneller gaan. Misschien maakt dat mij naïef, omdat ik ook begrijp dat de samenwerking twee kanten heeft. Ondanks goede intenties moet de uitvoering van het verdrag ook nog op een juiste manier gebeuren."

"Ik heb mijn Nederlandse man ontmoet tijdens een ecologisch project op de Krim, maar ik ben van Russische afkomst. Mijn familie woont in de buurt van Dnjepropetrovsk, in het oosten van Oekraïne.

Toen ik er een jaar geleden was, begreep ik de tegenstrijdige situatie waar Oekraïne nu in zit. In het oosten, waar meer etnische Russen wonen, heerst een oorlogssfeer. Maar het westen van Oekraïne is eigenlijk altijd Europees geweest.

Die identiteit is ondanks de periode dat we communistisch waren, blijven hangen. In mijn land komen oost en west samen. Het ­merendeel van de mensen, zowel Oekraïens als Russisch, wil Oekraïne veranderen. Alleen hebben we daar Europese hulp bij nodig: hun problemen zijn nu onze gezamenlijk problemen."

Marina Godovalova-Lubberding Beeld Eva Plevier
Marina Godovalova-LubberdingBeeld Eva Plevier

Taalkundige
46 jaar
In Amsterdam sinds 2005

Arkadi Romansky:
'Het verrast me dat hier een referendum over wordt gehouden'

"Er is in de afgelopen twintig jaar een aantal stappen gezet richting veranderingen in Oekraïne. Toch zijn politici nog steeds corrupt. De bevolking is steeds onverschilliger over wat er nu gaat gebeuren. Mensen denken nog wel na over hoe ze zich economisch kunnen ontwikkelen, maar passie en motivatie zijn er nauwelijks.

Het verdrag verbetert de handelsrelaties. Bedrijven die waardevol zijn voor de economie, kunnen de verandering overleven, terwijl de ouderwetse bedrijven - die draaien op activa die zijn geërfd uit de Sovjet-tijd - langzaam verdwijnen. Er zijn nog steeds oligarchen in Oekraïne die profiteren van oneerlijke privatisering van voormalige staatsbedrijven. De integratie in de Europese economie zou bedrijven die goed georganiseerd zijn en volgens de regels opereren, een eerlijkere kans kunnen geven."

"Het verrast me dat hier in Nederland een referendum over wordt gehouden. De bevolking kiest via verkiezen een regering en een parlement. Mensen delegeren hun recht om te beslissen aan anderen. Via een referendum willen ze nu kunnen ingrijpen als ze die leiders niet meer vertrouwen.

De lijst van onderwerpen waar de bevolking over mee wil beslissen, kan wel eens oneindig zijn, terwijl die referenda veel belastinggeld kosten. Het was misschien de bedoeling om mensen voor te lichten over het verdrag, maar ik krijg sterk het gevoel dat het referendum veel verdergaat. Mensen zijn voor of tegen de Europese Unie. Dit referendum wordt gebruikt om hun aspiraties daarover te uiten."

Arkadi Romansky Beeld Eva Plevier
Arkadi RomanskyBeeld Eva Plevier

Projectmanager
48 jaar
Verliet Oekraïne in 1998, woont sinds 2006 in Amsterdam

Miroslava Makartsjoek:
'Het is ook verantwoordelijkheid van Oekraïners te laten zien dat ons land kan veranderen'

"Ik heb de afgelopen maanden met veel Nederlandse vrienden en klasgenoten over het referendum gesproken. Het valt mij op dat veel mensen niet begrijpen wat Oekraïne precies voor land is. Jullie vragen je terecht af: wat is deze economische samenwerking precies waard? Daarom begrijp ik wel dat het referendum gehouden wordt.

Het eerste wat mensen vaak zeggen is dat onze overheid nog altijd niet functioneert. Tijdens de Maidanrevolutie twee jaar geleden liep ik stage bij de toenmalige overheid in Kiev. Ik denk dat de politieke mentaliteit sindsdien sterk aan het veranderen is. Hoewel we nog altijd serieuze problemen hebben, zit er potentie in Oekraïne. Ik ken toegewijde en betrouwbare mensen die de politiek in zijn gegaan."

"Ook zie ik grote veranderingen in het land zelf. Er wordt bijvoorbeeld in Kiev niet meer illegaal geparkeerd, en de corruptie bij de politie is aanzienlijk teruggebracht.

Volgens mij is er minder campagne gevoerd vanuit het ja-kamp. Het is daarom ook de verantwoordelijkheid van Oekraïners om te laten zien dat ons land kan veranderen. Ik geef nooit uit mijzelf advies aan vrienden over het referendum. Nederlanders moeten zelf besluiten wat ze willen kiezen. Wel hoop ik mijn land zo goed mogelijk te representeren, zodat jullie stem gebaseerd wordt op goede ervaringen.

Ik zal elke uitkomst van het referendum kunnen respecteren, maar een nee-stem zal wel een teleurstelling zijn. Uiteindelijk hoop ik dat de Nederlandse bevolking de Europese hulp om Oekraïne met dit verdrag te veranderen, zal steunen."

Miroslava Makartsjoek Beeld Eva Plevier
Miroslava MakartsjoekBeeld Eva Plevier

Student rechten
21 jaar
In Amsterdam sinds 2015

Anastasija Ljoebtsjenko:
'Het verdrag helpt ons in die verandering'

"Ik ben 28, terwijl Oekraïne pas 25 jaar onafhankelijk is. Mijn generatie heeft een nieuwe mentaliteit. Wij hebben de kans om te werken aan verandering. Tegelijkertijd zijn er nog heel veel mensen van de oude Sovjetgeneratie die dat niet begrijpen. Wij willen een democratische samenleving, zonder corruptie. Je ziet allemaal nieuwe gezichten in de politiek, terwijl mijn generatie zich vroeger niet eens met politiek bezighield.

Het verdrag helpt ons in die verandering. Wij hebben democratische buurlanden en de Europese Unie nodig. Dat zijn onze voorbeelden van democratie. Als de democratische landen ons afwijzen, ben ik erg bang dat Rusland ons agressief terug in zijn armen zal dwingen."

"Het verdrag dwingt Oekraïne om aan Europa te laten zien dat het niet corrupt hoeft te zijn, dat de mensenrechten gewaarborgd worden en dat er wordt gewerkt aan bestrijding van de criminaliteit. Het is een groot misverstand dat dit verdrag een volgende stap is om Oekraïne toe te laten treden tot de Europese Unie. Daar gaat het niet om.

Ik ben geen econoom, maar als ik erover lees, lijken er alleen maar voordelen aan het verdrag te zijn. Het gaat over ontwikkeling. Hoe kan dat nou slecht zijn? Helaas is het referendum oneerlijk omdat de discussie niet op de juiste manier wordt gevoerd. Meestal gaat het over de EU. Het debat over hoe het met Oekraïne in de toekomst verder moet, en wat het voor het land zal betekenen, ontbreekt. Het voelt voor mij als propaganda van het nee-kamp. Ik dacht dat deze stijl van politiek niet werd geaccepteerd in Nederland."

Anastasija Ljoebtsjenko Beeld Eva Plevier
Anastasija LjoebtsjenkoBeeld Eva Plevier

Kunstenares
28 jaar
In Amsterdam sinds 2010

Meer over