Oekraïne wil separatisten voor Strafhof om Marioepol

Na de dood van zeker dertig mensen door een raketaanval gisterenop de stad Marioepol, wil de Oekraïense regering de pro-Russische separatisten aanklagen voor misdaden tegen de menselijkheid. Dat moet gebeuren bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), liet de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad weten.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Verder zouden de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk internationaal als terroristische organisaties moeten worden beschouwd, aldus de Veiligheidsraad.

In Marioepol kwamen gisteren zeker dertig mensen om het leven bij een raketaanval, waar volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de pro-Russische rebellen achter zitten. Marioepol is met 500.000 inwoners de grootste stad in de twee opstandige oostelijke provincies die nog in handen is van de Oekraïense regering.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken houden donderdag een spoedzitting over de situatie in de Oost-Oekraïense havenstad. Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini vandaag.

Eerder vandaag zei de Oekraïense president Petro Porosjenko dat de-escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne zijn grootst mogelijke prioriteit heeft. De regering in Kiev wil daarbij niet tornen aan het in september gesloten akkoord van Minsk (staakt-het-vuren en bufferzone). 'We zien geen alternatief voor het Minsk-akkoord', zei hij.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft vandaag telefoongesprekken gevoerd met Mogherini en zijn Amerikaanse evenknie John Kerry over de situatie. Hij zei dat Moskou er alles aan wil doen om de rivaliserende partijen tot een vreedzame oplossing te laten komen. Hij herhaalde wel dat het de schuld van Kiev is dat de gevechten in Oost-Oekraïne zijn uitgebreid. Ook benadrukte hij dat Oekraïense regering de dialoog met Donetsk en Loehansk, die nodig is voor een oplossing, vermijdt.

Oekraïense militairen en burgers bij een beschadigde auto in Marioepol. Beeld epa
Oekraïense militairen en burgers bij een beschadigde auto in Marioepol.Beeld epa
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over