Oekraïne weigert Russisch hulpkonvooi

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov wil het Russische hulpkonvooi dat onderweg is naar Oekraïne niet toelaten. Hij noemt de actie van Rusland een 'provocatie van een cynische agressor'.

Pieter Hotse Smit
Het Russische konvooi met hulpgoederen. Beeld reuters
Het Russische konvooi met hulpgoederen.Beeld reuters

'Geen enkel humanitair konvooi van Poetin wordt toegelaten tot de regio Charkov', waarschuwde Avakov. 'Dit is officieel.'

Gisteren had Oekraïne nog gezegd het konvooi toe te laten, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dat bevestigde premier Arseni Jatsenjoek vandaag. Hij onderstreepte dat zijn land alleen humanitaire hulp wil ontvangen van het Rode Kruis en niet van individuele landen.

Hulpgoederen
Het Russische konvooi met hulpgoederen is inmiddels op een paar uur rijden van de Oekraïense grens. Vermoedelijk komen de trucks in de loop van de dag bij de grens aan. In Voronezj is een korte stop gehouden om te tanken en te rusten.

Het konvooi bestaat uit 280 vrachtwagens. Die zijn volgens de Russen gevuld met onder meer graan, suiker, medicijnen, generatoren en slaapzakken. De goederen zijn bestemd voor de burgers in het oorlogsgebied in het oosten van het land dat door de pro-Russische rebellen wordt beheerst.

Gisteren was het Rode Kruis nog met de twee landen in gesprek over het hulpkonvooi. Toen wilde de organisatie meer duidelijkheid hebben over wat het precies inhoudt. Ook moeten de partijen eerst veiligheidsgaranties geven.

Arsen Avakov Beeld afp
Arsen AvakovBeeld afp


Meer dan 2.000 doden
Het dodental als gevolg van de burgeroorlog in Oekraïne is inmiddels gestegen tot zeker 2.086. Dit hebben de Verenigde Naties vandaag laten weten. Het is bijna een verdubbeling ten opzichte van 26 juli. Toen stond de teller nog op 1.129.

'Dit komt overeen met een duidelijke trend van escalatie', zegt een zegsvrouw van de volkerenorganisatie. Naast de doden zijn er bijna 5.000 gewonden gevallen sinds de gevechten in Oost-Oekraïne half april begonnen.

Poetin op de Krim
Het gesteggel over het hulpkonvooi valt samen met Poetins tweedaagse bezoek aan de Krim. Volgens Itar-Tass gaat het om een werkbezoek waarbij de complete bestuurlijke top van Rusland aanwezig zal zijn.

Poetin zit in de havenstad Sebastopol een vergadering voor van de Russische raad voor veiligheidszaken. Morgen gaat hij naar Jalta, waar de president verscheidene Russische politici ontmoet, onder wie bijna alle leden van de Doema, de Russische Tweede Kamer, en premier Dmitri Medvedev. 'We verwachten een open dialoog met de parlementariërs over actuele kwesties', zegt een woordvoerder van Poetin.

Het is het tweede bezoek van Poetin aan het schiereiland sinds het zich in maart afscheidde van Oekraïne en tot de Russische federatie is gaan behoren.

Poetin met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi bij de Russische Zwarte Zee-vloot in Sotsji. Beeld epa
Poetin met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi bij de Russische Zwarte Zee-vloot in Sotsji.Beeld epa
Meer over