Occupy viert maandag eerste verjaardag

In de aanloop naar de viering van één jaar Occupy boekten de Hagenaars die onder de vlag van de wereldwijde protestbeweging kampeerden op het Haagse Malieveld, een overwinning. De rechter bepaalde dinsdag dat zij weer permanent op het grasveld mogen protesteren.

Occupy Wall Street Beeld reuters
Occupy Wall StreetBeeld reuters

Op last van de burgemeester was het kamp van de Occupy'ers in juli ontruimd, omdat twee groepen ruzie hadden gekregen en de politie er aan te pas moest komen. De betogers beleven daarna een tijd van het Malieveld, maar wilden uiteindelijk terugkomen. De gemeente Den Haag vond echter dat Occupy niet meer 's nachts mocht blijven en ook niet in afgesloten tenten, omdat die een rol hadden gespeeld in de problemen die zich hadden voorgedaan.

De rechter bepaalde echter dat de betogers wél 's nachts op het Malieveld mochten blijven, maar gaf de gemeente gelijk over de tenten. Daarom verblijft een handjevol demonstranten nu in een soort partytent op het Malieveld.

Stempassen
Het wapenfeit haalde het nieuws, net zoals het bericht dat activisten in Utrecht stempassen verbrandden, waarbij ook de naam van Occupy viel. Verder bleef het de afgelopen maanden op het Occupyprotestfront voorzover valt na te gaan tamelijk stil in Nederland, maar ook in andere landen.

Maandag 17 september is het een jaar geleden dat Occupy in de Verenigde Staten begon, als demonstratie voor het beursgebouw op Wall Street in New York tegen de 'hebzuchtigen' als veroorzakers van de financiële crisis.

De protesten en bezettingen kregen navolging in andere steden in de Verenigde Staten en sloegen vervolgens over naar andere landen. Occupy, de internationale protestbeweging zonder leiders en eenduidige doelen, werd een begrip. Maar na een stormachtig begin lijkt de beweging een jaar na dato in veel landen over haar hoogtepunt heen.

Meer over