Occupy richt voor 1 miljoen schade aan in Rome

Bij de rellen tijdens de acties van de Occupy-beweging in Rome is dit weekeinde voor 1 miljoen euro schade aan openbaar bezit toegebracht. Dat heeft burgemeester Gianni Alemanno van Rome vandaag gezegd.

ANP/Redactie
Protestanten belagen een gebouw van de overheid. Beeld getty
Protestanten belagen een gebouw van de overheid.Beeld getty

De betogingen in de Italiaanse hoofdstad liepen door toedoen van een kleine groep relschoppers uit de hand. Militanten staken onder meer auto's in brand en gooiden de ruiten van winkels en banken in. Ook staken ze een gebouw van Defensie in brand.

'We moeten met gepaste hardheid optreden tegen deze beesten', zei Alemanno. De burgemeester liet weten dat hij bekijkt of de overheid burgers kan compenseren die door de onlusten schade hebben opgelopen.

Alemanno zei dat het stadsbestuur van Rome juridische stappen gaat nemen tegen de 12 militanten die tot dusver zijn opgepakt. Mogelijk volgen meer arrestaties omdat de politie beeldopnamen van de protesten heeft bestudeerd.

Chicago
De politie van Chicago heeft vandaag circa 175 betogers van de Occupy-beweging aangehouden. De demonstranten hadden geen gehoor gegeven aan een oproep van de politie om het Grant Park in de stad te verlaten.

Dat heeft een politiewoordvoerder zondag gezegd. Hij stelde dat er volgens een gemeentelijke verordening na 11.00 uur 's avonds geen mensen meer in het Grant Park mogen zijn.

Tal van betogers bleven na 11.00 uur echter zitten. Ze vormden een menselijke keten tot ze door de politie werden weggehaald.

Meer over