Obama zelf niet aanwezig in Sotsji, maar stuurt homovoorvechtster

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de legendarische tennisster én voorvechtster van homorechten Billie Jean King toegevoegd aan de officiële Amerikaanse delegatie voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Zelf is de president niet aanwezig. Hij heeft het 'te druk'.

Redactie
Tennislegende Billie Jean King (rechts) naast popmuzikant Elton John tijdens een toernooi in november. Beeld getty
Tennislegende Billie Jean King (rechts) naast popmuzikant Elton John tijdens een toernooi in november.Beeld getty

Het besluit is ogenschijnlijk genomen in verband met de aangescherpte Russische wetgeving die 'homopropaganda' onder minderjarigen verbiedt. Billie Jean King, openlijk lesbisch en sinds jaar en dag strijdend voor gelijke behandeling van homo's en hetero's, zal deel uitmaken van de afvaardiging bij de openingsceremonie op 7 februari, zo maakte het Witte Huis bekend.

Obama niet aanwezig
Voor het eerst sinds de Zomerspelen in 2000 in Sydney nemen de Amerikaanse president, de first lady en de vicepresident géén deel aan de delegatie. Het Witte Huis maakte in een statement bekend dat Obama te druk is om de Winterspelen te bezoeken, maar dat de delegatie 'blijk geeft van de diversiteit die binnen de Verenigde Staten heerst'.

De delegatie wordt geleid door Janet Napolitano, de voormalig minister voor Binnenlandse Veiligheid. Zij zal zelf niet aanwezig zijn, maar de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Michael McFaul, en een naaste adviseur van Obama, Rob Nabors, maken wel deel uit van de afvaardiging.

Groeiende rij afwezigen
Gisteren maakte ook de Belgische premier Elio Di Rupo (zelf homoseksueel) bekend dat hij volgend jaar niet naar Rusland afreist. Hij voegt zich in de groeiende rij regeringsleiders en staatshoofden die niet naar het sportevenement in Sotsji gaan. Eerder maakten de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck al bekend de Spelen te boycotten. Nederland voelt niets voor een dergelijke stap.

undefined

Obama is 'te druk' voor de Winterspelen in Sotsji. Beeld belga
Obama is 'te druk' voor de Winterspelen in Sotsji.Beeld belga
Meer over