Obama wordt twee keer ingezworen

Barack Obama wordt in januari, als hij aantreedt voor zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten, tweemaal ingezworen. Dat is noodzakelijk omdat de eerste dag van een presidentiële termijn moet beginnen op 20 januari. Omdat die datum in 2013 op een zondag valt, wordt de inauguratie een dag later publiekelijk herhaald.

Redactie
Barack Obama in 2009 tijdens zijn niet helemaal volgens de regels verlopen inauguratie. Op de rug gezien John Roberts, de hoogste rechter van de VS. Beeld REUTERS
Barack Obama in 2009 tijdens zijn niet helemaal volgens de regels verlopen inauguratie. Op de rug gezien John Roberts, de hoogste rechter van de VS.Beeld REUTERS

Dat meldt de website Washingtonian, die voor alle fanaten een aantal feiten over de inauguratie op een rij heeft gezet. Volgens de site is het de zevende keer dat de inauguratie van een nieuwe president op een zondag valt, waardoor de officiële plechtigheid een dag verschuift.

Unieke vergissing
Met Franklin D. Roosevelt wordt Obama straks de president die het vaakst is ingezworen: vier keer. Maar waar het bij Roosevelt alle vier de keren om een nieuwe termijn ging, komt het bij Obama zover door een unieke vergissing. Doordat hij in 2009 de woorden niet letterlijk herhaalde die hem werden voorgezegd door de hoogste rechter van de Verenigde Staten, John Roberts, werd een dag later besloten de eedaflegging in besloten kring voor de zekerheid nog een keer over te doen.

De tweede keer nam de plechtigheid nog geen 25 seconden in beslag. Toen Obama de eed had herhaald, zei Roberts droog: 'Nogmaals gefeliciteerd.' De vergissing een dag eerder was ontstaan doordat Roberts een paar woorden verwisselde, terwijl Obama zich had voorbereid op de officiële tekst.

Hieronder de beelden van Obama's eerste, met horten en stoten verlopen eedaflegging.

undefined

Meer over