Obama wil markten kalmeren

WASHINGTON - Barack Obama probeert de uiterst nerveuze Amerikaanse financiële markten te kalmeren door meer duidelijkheid te geven over zijn economische plannen.

De toekomstige president presenteerde dit weekeinde een omvangrijk stimuleringsplan dat 2,5 miljoen banen moet opleveren. Vandaag zal hij zijn 'economische team' introduceren, inclusief de nieuwe minister van Financiën, Tim Geithner.

De aanhoudende financiële en economische problemen in Amerika hebben Obama ertoe aangezet zijn terughoudendheid van de afgelopen weken te laten varen. De Democraat heeft tot 20 januari formeel geen enkele macht, maar de nieuwe president wil meer economische onrust voorkomen door een duidelijk toekomstperspectief te bieden. Het gebrek aan vertrouwen in de regering-Bush is één van de redenen waarom de Amerikaanse markten zeer onstabiel blijven.

De meer prominente aanwezigheid van Obama leek vrijdag al zijn vruchten af te werpen. Wall Street reageerde positief op berichten dat de 47-jarige centraal bankier van de staat New York, Tim Geithner, de nieuwe minister van Financiën wordt.

De 'president-elect' zal vandaag zijn economische ploeg presenteren in Chicago. Obama hoopt vertrouwen in te boezemen door zich te omringen met een aantal zwaargewichten.

Economische crisis van historische proporties
Geithner werkte dertien jaar op het ministerie van Financiën, onder drie verschillende presidenten. De afgelopen maanden was hij nauw betrokken bij de pogingen het Amerikaanse financiële stelsel te stabiliseren. Hij moet Henry Paulson opvolgen, de minister van Financiën die alle krediet lijkt te hebben verloren. De econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman pleitte er gisteren zelfs voor hem onmiddellijk te vervangen door Geithner.

De belangrijkste economisch adviseur van Obama in het Witte Huis wordt hoogstwaarschijnlijk Lawrence Summer, een alom geroemde econoom die diende als minister van Financiën onder Bill Clinton. De belangrijkste kandidaat voor het ministerie van Handel is de gouverneur van New Mexico, Bill Richardson. Hij zal waarschijnlijk later worden gepresenteerd.

Obama erkende zaterdag in zijn wekelijkse toespraak dat Amerika kampt met een 'economische crisis van historische proporties'. Hij kondigde aan 'snel en doortastend' op te treden na zijn inauguratie op 20 januari. Obama wil onder andere tientallen miljarden investeren om de komende twee jaar werkgelegenheid te creëren. Hij hoopt 2,5 miljoen mensen aan het werk te krijgen door bruggen, wegen en andere infrastructuur op te knappen, geld te pompen in windmolens en andere vormen van duurzame energie, en meer kapitaal te stoppen in onderwijs.

Obama schetste zijn economische plan in brede lijnen, zonder veel details. De geschatte kosten van het plan lopen uiteen van 150 miljard dollar tot vijfhonderd miljard. De Democraten hopen op een nieuwe 'New Deal', een verwijzing naar het stimuleringspakket van president Franklin Roosevelt in de jaren dertig. Obama kan zich de eerste tijd geen zorgen maken over het enorme Amerikaanse begrotingstekort, dat bij zijn aantreden al een triljoen dollar (duizend miljard) zal bedragen. (FRANK HENDRICKX)

Foto EPA/Scott Olson Beeld
Foto EPA/Scott Olson
Meer over