Obama vetoot aanleg megapijpleiding

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag zijn veto gebruikt om de wet die het mogelijk maakt een megapijpleiding aan te leggen van Canada naar Texas te blokkeren. Dat bevestigde het Witte Huis vandaag. De wet werd eerder al aangenomen door het Congres.

redactie
President Obama. Beeld reuters
President Obama.Beeld reuters

Vertegenwoordigers van Obama waarschuwden vandaag al dat de president van plan was zijn veto te gebruiken.

Er loopt al jaren een onderzoek naar het aanleggen van de pijpleiding, in de VS beter bekend als Keystone XL, die ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moet vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Met het onderzoek wordt uitgezocht of de kosten en milieugevolgen van het megaproject wel opwegen tegen de baten. Als de wet zou worden aangenomen, werd daarmee het onderzoek overbodig.

Milieugroeperingen voeren fel verzet tegen de aanleg van de pijpleiding. Het project is al ongeveer zes jaar vertraagd.

Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest. Beeld ap
Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest.Beeld ap

Veto's

Het is nog maar de derde keer sinds hij in 2008 aan de macht kwam dat Obama zijn vetorecht gebruikt. Zijn voorganger George W. Bush deed dat in totaal 11 keer, Bill Clinton 36 keer. Het record komt voor rekening van Franklin D. Roosevelt: 635 veto's.

Amerikaanse media verwachten dat de president nog wel vaker zijn vetorecht zal gebruiken in de aankomende tijd, omdat er een aantal wetten worden opgesteld die Obama niet kunnen bekoren. Zo is het Congres onder meer van plan nieuwe sancties tegen Iran in te stellen.

'Het wordt een nieuwe periode in zijn termijn', zegt James Thurber, directeur van een onderzoeksinstituut dat gespecialiseerd is in het handelen van presidenten, tegen The New York Times. 'Hij zal het vetorecht gebruiken om de zaken die hij heeft bereikt in het verleden te waarborgen en wetten waarmee hij het niet eens is zal hij blokkeren.'

Obama (rechts) vandaag tijdens een ontmoeting met de emir van Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al Thani. Beeld getty
Obama (rechts) vandaag tijdens een ontmoeting met de emir van Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al Thani.Beeld getty
Meer over