Update

Obama te gast in cultshow, 'Hoe is het om de laatste zwarte president te zijn?'

'Hoe is het eigenlijk om de laatste zwarte president van Amerika te zijn?' Barack Obama knippert niet eens met zijn ogen als hem deze vraag gesteld wordt. 'Serieus? Hoe is het eigenlijk om voor de laatste keer met een president te mogen praten?', antwoordt hij.

Sacha Kester
President Obama laat zich tussen twee varen interviewen door Zach Galifianakis. Beeld screenshot
President Obama laat zich tussen twee varen interviewen door Zach Galifianakis.Beeld screenshot

Omdat Obama jongeren wil overhalen in te tekenen voor een zorgverzekering onder de nieuwe Obamacare'-wetgeving, laat de president zich door de komiek Zach Galifianakis interviewen in diens cultprogramma 'Between two Ferns'.

Website
Binnen een paar uur is het filmpje op internet al meer dan drie miljoen keer bekeken. Bovendien, en daar is het Obama om te doen, zorgt de site waar het filmpje wordt gehost momenteel voor het meeste verkeer naar de website healthcare.gov, waar mensen voor de nieuwe zorgverzekeringswet kunnen tekenen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis tegenover technologiesite TechCrunch gezegd.

Het gesprek tussen Obama en Galifianakis wordt gevoerd in een vrijwel lege ruimte, met aan weerszijden van de stoelen twee grote groene varens. 'Toen ik hoorde dat mensen hier daadwerkelijk naar keken was ik eerlijk gezegd best verbaasd', begint Obama aan het begin van het gesprek.

'Toch moet je het jammer vinden dat je niet voor een derde termijn president kunt worden', denkt Galifianakis. 'Nee', antwoordt Obama, 'dat is juist goed. Als ik voor een derde keer mee zou doen, zou dat hetzelfde zijn als een derde Hangover-film (waar Galifianakis een hoofdrol in speelde - red). Dat was ook niet zo'n succes, toch?'

Hierna complimenteerde Obama de komiek voor zijn eerdere interviews tussen twee varens, waaronder een gesprek met acteur Bradley Cooper, die ook in de Hangover-films speelde. 'Hij droeg die film echt, vond je ook niet?'

Winnen met basketbal
Galifianakis sloeg terug. 'Wordt het niet lastig, over twee jaar, als je geen president meer bent, en niemand je meer laat winnen met basketbal?' En: 'Die presidentiële bibliotheek, wil je die straks hebben op Hawaï, of in je geboorteland Kenia?'

Na drie en een halve minuut komt de aap uit de mouw: 'Heb je ooit gehoord van healthcare.gov?', vraagt Obama. 'Hier gaan we dan', reageert Galifianakis. 'OK, dan hebben we het maar achter de rug, wat wil je hier komen pluggen?' Hierop legt Obama uit dat het belangrijk is voor jongeren om zich voor de deadline van 31 maart in te schrijven voor de nieuwe zorgverzekering.

Aan het eind van het gesprek drukt Obama op de rode knop, waarop de zwarte achtergrond naar beneden valt en het tweetal in het Witte Huis blijkt te zitten. 'Bedankt nog dat ik mijn show hier al die jaren op mocht nemen', zegt Galifianakis.

Zach Galifianakis bij de premiere van de film Hangover III Beeld afp
Zach Galifianakis bij de premiere van de film Hangover IIIBeeld afp
Meer over