Obama steekt Roosevelt naar de kroon

Obama steekt de grote FDR nu naar de kroon met een wervelwind aan nieuw, kostbaar beleid. Foto EPA Beeld
Obama steekt de grote FDR nu naar de kroon met een wervelwind aan nieuw, kostbaar beleid. Foto EPA

WASHINGTON - Hoop. Verandering. Meer stond er vaak niet op spandoeken bij campagnebijeenkomsten van Barack Obama. In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap heeft de Democraat woord gehouden. Amerika heeft weer hoop en de omvang en aard van de ingezette veranderingen zijn ronduit adembenemend.

De arbitraire gewoonte om na de eerste honderd dagen een tussentijdse balans op te maken, is ingezet door Franklin D. Roosevelt, die in de eerste maanden van zijn termijn een reeks van hervormingen introduceerde om de Grote Depressie in de jaren dertig het hoofd te bieden. Roosevelt kreeg vijftien nieuwe wetten door het Congres, inclusief de legalisering van de bierverkoop.

Obama steekt de grote FDR nu naar de kroon met een wervelwind aan nieuw, kostbaar beleid.
De 44ste president heeft een economisch stimuleringspakket van 787 miljard door het Congres geloodst, een reddingsplan van honderden miljarden voor de kwakkelende banken in werking gezet, de autoproducenten onder curatele geplaatst, de belastingen verlaagd, een voorziening getroffen om het gezondheidsstelsel te hervormen en plannen in werking gesteld om het onderwijs en milieubeleid nieuwe impulsen te geven. Niemand weet hoe al die hervormingen uitpakken, maar hoop is er wel.

Ongrijpbaarder en wellicht belangrijker is dat Obama de sfeer in het land heeft veranderd. Ook in dat opzicht lijkt hij op Roosevelt, de man die Amerikanen leerde alleen angst te hebben voor de angst zelf. Toen FDR in één van zijn eerste radiotoespraken duidelijk maakte dat de overgebleven banken betrouwbaar waren, haalden tienduizenden Amerikanen de volgende dag geld onder hun matras vandaan om het weer op spaarrekeningen te zetten.

Obama boezemt eveneens vertrouwen in. Toen hij op 20 januari de eed aflegde, dacht 78 procent van de Amerikanen dat het land op de verkeerde weg was. Nu is dat nog maar 45 procent. Veel Amerikanen kijken met wantrouwen naar alle overheidsinterventies, maar hun president vertrouwen ze wel. Obama's populariteit ligt rond de 65 procent, alleen Ronald Reagan had na honderd dagen even veel goodwill.

Obama staat symbool voor verandering, maar zelf is hij niet veranderd. Net als tijdens zijn campagne is hij wonderbaarlijk kalm, welbespraakt en zelfverzekerd, ook als de wereld om hem heen in brand lijkt te staan. Het presidentschap van Bill Clinton liep in de eerste maanden schade op, omdat het nieuwe, piepjonge team binnen het Witte Huis chaotisch opereerde. Obama heeft die fout niet gemaakt.

De Democraat heeft het in de eerste honderd dagen bovendien getroffen met zijn tegenstanders. De Republikeinse partij is volledig de weg kwijt en George W. Bush is voor Obama wat Herbert Hoover voor Roosevelt was: de ideale, want uiterst ongeliefde voorganger.

De keuze voor de onervaren Obama was in veel opzichten een gok; in de eerste honderd dagen heeft die gok goed uitgepakt. Amerika kan alleen maar hopen dat hetzelfde geldt voor de komende 1361 dagen in Obama's termijn. (FRANK HENDRICKX)

Meer over