Obama noemt zijn 5 beste politieke vrienden. (Mark Rutte zit er niet bij)

In een interview met het Amerikaanse Time Magazine heeft president Barack Obama vijf buitenlandse leiders genoemd met wie hij de beste banden heeft. Mark Rutte staat er - ondanks zijn vijftig minuten quality time in het Witte Huis november vorig jaar - niet tussen.

Michiel van der Geest
De Amerikaanse president Barack Obama Beeld afp
De Amerikaanse president Barack ObamaBeeld afp

De vijf leiders die Obama noemt in het interview weerspiegelen behalve de persoonlijke banden, ook de verschuivende verhoudingen op het wereldtoneel. Echte vrienden die samen doorzakken en een potje bowlen is hij overigens niet met de wereldleiders. Maar zegt Obama: 'Ik denk, dat als je het hen zou vragen, dat Angela Merkel, of premier Singh, of president Lee, of premier Erdogan, of David Cameron zou zeggen: we hebben veel vertrouwen en fiducie in de president. We geloven wat hij zegt. We geloven dat hij zijn beloftes nakomt. We denken dat hij oog heeft voor onze zorgen en belangen.'

Verklaring
Deze keuzes zijn te verklaren. De Indiase premier Manmohan Singh, leider van de grootste democratie ter wereld, was de eerste wereldleider die werd geëerd met een staatsbanket in het Witte Huis. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak is een belangrijke bondgenoot als buurland van het communistische Noord-Korea en is onlangs op staatsbezoek geweest in Amerika waarbij een vrijhandelsverdrag werd gesloten.

De Turkse premier Tayyip Erdogan ontwikkelt zich steeds meer tot de leider van het Midden-Oosten en is een belangrijke NAVO-bondgenoot in het gebied. Erdogan en Obama overleggen regelmatig telefonisch. De band tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is traditioneel erg sterk, en beide partijen speelden een belangrijke rol in Libië. En Obama heeft Angela Merkel nodig om de Europese schuldencrisis te beteugelen. Een verslechterende Europese economie kan immers ook Amerika raken, en dat kan Obama niet gebruiken in een verkiezingsjaar.

Gemor
In Rusland, Brazilië, Mexico, Canada en Israël (al zegt Obama ook dat de banden met Israël 'nooit sterker zijn geweest') zal de lijst met wat gemor zijn ontvangen.

De manier waarop Obama omgaat met deze wereldleiders verschilt wel duidelijk van zijn voorganger George W. Bush. Die kon het bijvoorbeeld ook persoonlijk goed vinden met Silvio Berlusconi of Vladimir Poetin.

Meer over