Obama: homo's moeten kunnen trouwen

Volgens president Barack Obama moeten homo's en lesbiennes met elkaar kunnen trouwen in de Verenigde Staten. Dat heeft hij woensdag gezegd in een interview met televisiezender ABC.

Laura de Jong
Barack Obama. Beeld AP
Barack Obama.Beeld AP

Hij voegde eraan toe dat hij er persoonlijk zo over denkt en dat het aan de Amerikaanse staten is erover te beslissen. Het homohuwelijk is een heet hangijzer in de Verenigde Staten. In eerdere jaren zei Obama nog tegen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te zijn.

De president zei tot dit standpunt te zijn gekomen na vele gesprekken met zijn medewerkers, zijn vrouw en zijn dochters. Ongeveer anderhalf jaar geleden gaf Obama aan de kwestie in beraad te hebben.

Joe Biden
Volgens verschillende Amerikaanse media moest de president zich er deze week wel over uitspreken. Eerder deze week zei zijn vicepresident Joe Biden voor het homohuwelijk te zijn. Bidens standpunt over het omstreden onderwerp leek te verschillen van dat van president Barack Obama.

Obama zei altijd dat hij voor geregistreerde partnerschappen van mensen van hetzelfde geslacht is, maar steunde nooit openlijk het homohuwelijk. Gisteren is daar verandering in gekomen en bleek Obama als eerste zittende Amerikaanse president het homohuwelijk te steunen.

Peiling
Dat het politiek minder riskant is om voor het homohuwelijk te zijn, bleek ook al uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup afgelopen week, waaruit naar voren kwam dat ruim 50 procent van de Amerikaanse kiesgerechtigden voor de uitbreiding van de rechten van getrouwde homoseksuele koppels is.

Uit de peiling bleek dat 65 procent van de Democraten het homohuwelijk steunt en van de onafhankelijke kiezers steunt 57 procent het huwelijk. Van de Republikeinen staat slechts 22 procent achter het homohuwelijk. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney sprak onlangs nog zijn bezwaar tegen het homohuwelijk uit.

Meer over