Update

Obama: China moet zich aan de regels houden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tegen China's vicepresident Xi Jinping gezegd dat zijn land zich aan de 'economische verkeersregels van de wereld' moet houden. Obama zei dat vandaag tijdens Xi's bezoek aan het Witte Huis.

ANP/Redactie
Barack Obama praat met Xi Jinping in het Oval Office in het Witte Huis in Washington. Beeld afp
Barack Obama praat met Xi Jinping in het Oval Office in het Witte Huis in Washington.Beeld afp

Obama refereerde met zijn opmerking aan de spanningen die tussen de VS en China bestaan over het handels- en valutabeleid van Peking. Washington vind dat China's munt te goedkoop is en het Chinese handelsoverschot te hoog. Ook liet Obama weten dat de VS het belang van de mensenrechten zullen blijven benadrukken.

De Amerikaanse president benadrukte dat hij China's 'vreedzame opkomst' toejuicht. Hij prees de 'buitengewone ontwikkeling' van China in de laatste 20 jaar, maar zei ook dat Peking daardoor meer verantwoordelijkheden heeft. De VS zijn de grootste economie in de wereld. China is in snel tempo uitgegroeid tot 's werelds tweede economische grootmacht.

De 58-jarige Xi neemt naar verwachting eind dit jaar het roer over in de Volksrepubliek, wat hem voor Washington tot een zeer belangrijke gesprekspartner maakt.

Xi drong er op zijn beurt bij de VS op aan de economische banden tussen de landen te versterken en geen protectionistische koers te varen. Hij beaamde dat de landen moeten streven naar een betere handelsbalans.

Xi zei ook dat zijn land concrete stappen gaat zetten om de mensenrechten te verbeteren. 'Er is altijd ruimte voor verbetering', aldus Xi. De vicepresident nodigde Obama en zijn vrouw Michelle Obama uit voor een bezoek aan China.

Meer over