Obama belt Curiosity-team: 'Jullie zijn een stuk 'cooler' dan jullie vroeger waren'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteravond met het Curiosity-team van Nasa gebeld om hun te feliciteren met de 'ongelooflijk indrukwekkende' missie.

Martine Steenvoort
Een aantal leden van Nasa's Curiosity-team, met rechts Bobak Ferdowsi. Beeld afp
Een aantal leden van Nasa's Curiosity-team, met rechts Bobak Ferdowsi.Beeld afp

'We zijn er heel enthousiast over', zei Obama. 'Het is echt verbijsterend wat jullie hebben weten te bereiken.' De Marsverkenner Curiosity is nu een week op de Rode Planeet, de komende twee jaar gaat Curiosity onder andere onderzoeken of er ooit leven op Mars mogelijk is geweest.

'Iemand vroeg me of jullie al Marsmannetjes hadden gevonden, maar ik zei 'geef ze nog maar wat meer tijd',' grapte Obama.

Inspiratie
Obama vertelde Nasa onder meer hoe zijn regering zich richt op techniek, wetenschap en wiskunde en hoe Curiosity een inspiratie is voor kinderen in het hele land. 'Ze vertellen aan hun ouders dat ze later ook graag mee willen doen aan een Marsmissie, en dat ze misschien wel de eerste persoon op Mars kunnen zijn.'

'De zoektocht naar kennis, vertegenwoordigd door deze missie, is wat ons het beste in ons soort maakt. De nieuwsgierigheid die we van nature hebben, hunkert ernaar meer te ontdekken en te weten', aldus Obama.

Naast lof over het team, wees Obama ook nog op de populariteit van vluchtleider 'Mohawk Guy' Bobak Ferdowsi: 'Jullie zijn nu een stuk 'cooler' dan jullie vroeger waren.'

President Obama vanuit zijn vliegtuig Air Force One. Beeld Nasa
President Obama vanuit zijn vliegtuig Air Force One.Beeld Nasa
Een kleurenfoto van het Marsoppervlak bij de Gale krater. Beeld afp
Een kleurenfoto van het Marsoppervlak bij de Gale krater.Beeld afp
Meer over