Obama: belastingen voor rijke Amerikanen omhoog

De Amerikaanse regering moet de komende tijd niet bezuinigen op overheidsprogramma's om de economische groei niet de nek om te draaien. Ook moeten de belastingen voor rijke Amerikanen omhoog. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama gisteren bij de presentatie van de overheidsbegroting voor het komende boekjaar.

ANP/Redactie
De Amerikaanse president Barack Obama Beeld ap
De Amerikaanse president Barack ObamaBeeld ap

'Wij kunnen niet bezuinigen op die dingen die van belang zijn om te groeien', aldus Obama. De president maakt een bedrag van 800 miljard dollar (ruim 600 miljard euro) vrij voor het stimuleren van de werkgelegenheid en grote infrastructurele projecten. Ook het onderwijs en de zorg krijgen meer geld.

Belastingen miljonairs
Tegelijkertijd worden de belastingen voor miljonairs opgeschroefd in een voorstel dat de naam van investeerder Warren Buffet draagt. 'Deze begroting gaat uit van het idee dat ons land het best presteert als iedereen een eerlijke kans krijgt', benadrukte Obama.

Het begrotingstekort gaat uiteindelijk omlaag. Het komende boekjaar zou dat moeten uitkomen op 901 miljard dollar (684 miljard euro), of wel 5,5 procent van het bruto binnenland product (bbp) van de Verenigde Staten. Voor 2012 wordt gerekend op een begrotingstekort van 1,6 biljoen dollar (987 miljard euro), of 8,5 procent van het bbp.

De begroting gaat uit van een relatief hoog niveau van de werkloosheid, tot 2017 boven de 6 procent. Maar volgens analisten is deze verwachting mogelijk te pessimistisch. De regering maakte deze berekeningen nog voordat zich in december en januari een plotselinge verbetering in de situatie op de arbeidsmarkt voordeed.

Republikeinen
De Republikeinen hadden veel kritiek op de plannen van de Democraat Obama. 'Meer uitgaven, meer lenen en meer schuld, wat allemaal leidt tot minder groei', aldus de Republikeinse voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Republikeinen meldden al eerder dat de plannen, die vorige week deels al bekend waren gemaakt, geen schijn van kans hebben door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te komen.

Meer over