PlusKlapstoel

Nynke de Jong: 'Ik kraak mensen nooit af'

Nynke de Jong (1985) is journalist en schrijver. Vandaag gaat de Tour de France van start en zit zij als hoofdredacteur van Pedala, een wielermagazine voor vrouwen, aan de buis gekluisterd. Een interview aan de hand van 17 trefwoorden.

Willeke Keulen
Journalist en schrijver Nynke de Jong Beeld Harmen de Jong
Journalist en schrijver Nynke de JongBeeld Harmen de Jong

Goënga

'Een heel klein dorpje onder de rook van Sneek. Zes straten, een dorpshuis, een kerk en een kaatsveld. Meer niet. Er wonen rond de tweehonderdvijftig mensen en ik kon lang zeggen dat ik die allemaal kende. Als we vroeger aan het spelen waren, hield de hond van de buren een oogje in het zeil. Zodra een auto de straat in reed die hij niet kende, sloeg hij alarm."

Ruud Gullitpop

"Haha, ja! Die heeft mijn middelste broer Hayte toen ik vier werd voor me gemaakt. Een prop krantenpapier met een donker stuk stof eromheen en met sliertjes wol erop als haar. Dat was rond het EK '88 en ik had twee idolen: Piet Veerman van The Cats en Ruud Gullit. Blijkbaar hield ik van mannen met veel haar, want dat was wel de gemene deler tussen die twee."

Bord op schoot

"Elke zondag, vaste prik. Als enige meisje tussen drie broers en een vader moet je wel, wil je mee kunnen praten. Toen ik zwanger was van mijn dochter Janne dacht iedereen dat het een jongetje zou worden, omdat zowel ik als mijn vriend Tom uit mannengezinnen komen."

"Toen het toch een meisje bleek te zijn, was het eerste wat mijn zwager vroeg of hij dan nog wel met haar kon voetballen. Ik heb hem gerustgesteld. Als ze ook maar een beetje op haar moeder lijkt, zul je de eerste vier jaar niet eens zien dat het een meisje is."

EK

"Wales doet mee, Noord-Ierland deed mee, IJsland, Albanië! Noem het! Nog net niet de Faeröer Eilanden, maar echt iedereen behalve wij. Zonde! Ik kijk, maar met een schuin oog. En ondertussen kook ik spenen uit."

Ajax

"Mijn jongere broertje was vroeger een enorme fan. Hij had een poster boven zijn bed hangen van het team. Bij wijze van verhaaltje voor het slapen moest mijn moeder eerst altijd alle spelers en staf aanwijzen en bij naam noemen. Nwankwo Kanu, Finidi George, Bobby Haarms, Frank de Boer. Nee fout! Het is Ronald. Dan moest ze weer opnieuw ­beginnen."

"Toch heeft mijn moeder het nu ook te pakken, hoor. Als een van haar schoonzussen belt op zondag rond zeven uur neemt ze niet op. 'Ik moet toch even ­weten wat Heerenveen heeft gedaan'."

Radio Ypecolsgea

"In de derde klas had ik met mijn vriendin Grietje een schrift waar we om beurten in schreven. Zo hield je elkaar in het pre-whatsapp- en pre-MSN-tijdperk op de hoogte over de jongens op wie we verliefd waren en andere bakviskwesties."

"Daarnaast verzonnen we verhalen over ons fictieve radiostation Radio Ypecolsgea, een soort plattelands-538, of over de docenten op school. Zo maakten we van mevrouw Ritskes - een bleue vrouw die scheikunde gaf - een bad ass misdaadverslaggever die het onrecht op school te lijf ging. Zo begon mijn schrijfcarrière."

Boekhandel Broese

"Mijn eerste uitje met mijn dochtertje, twee weken na mijn bevalling. Een boekhandel is het centrum van de stad. Minstens één keer per week loop ik er even binnen, in Utrecht. De keren dat ik een boek online bestel zijn dan ook op één hand te tellen. Boeken kopen hoort daar. Ik wil het boek kunnen ruiken en de kaft voelen. Ik wil zien wat er nog meer ligt en advies kunnen vragen."

"Online wordt alleen de top 60 van bestverkopende boeken uitgelicht, terwijl daarna vaak pas de mooie dingen komen. Ik denk dat er nu rond de zeshonderd boeken bij ons in de kast staan. En alleen de boeken van Mart Smeets zijn van mijn vriend."

Mart Smeets

"Ik ben heel dol op Mart. Het is natuurlijk een mannetje, maar als je ziet wat hij de afgelopen veertig jaar heeft gepresteerd op tv, doet niemand hem dat na. Je haat hem of je houdt van hem, maar dat heeft hij zelf gecultiveerd. Hij is zelf ook geen man van grijstinten."

"Ik vind het fijn als mensen uitgesproken zijn. Peter R. de Vries is mijn type ook niet, maar daar heb ik meer aan dan aan kleurloze types als Nance of Tooske. Vast aardige vrouwen, maar ik vind er helemaal niets van."

Yvon Jaspers

"Die was niet heel blij met onze nabesprekingen van Boer Zoekt Vrouw bij De Wereld Draait Door. Ze vond dat de media met de boeren aan de haal gingen, maar ik vind dat KRO-NCRV daar zelf verantwoordelijk voor is. Wat wij bespreken, wordt bepaald door wat zij er in de montage in- of uitlaten. Zij zetten dus een beeld neer van die boeren. Als dat beeld niet klopt en een boer ondervindt daar last van, kun je beter eerst naar jezelf kijken voordat je media de schuld geeft."

"Ik kraak mensen nooit af en probeer nooit op de man te spelen. Bij alles wat ik zeg of schrijf over mensen denk ik: durf ik deze persoon nog aan te spreken als ik hem of haar tegenkom? Dus wat Yvon betreft, denk ik: jij maakt het beeld van die mensen, dus jij moet goed voor ze zorgen."

'Als ik meedoe, wil ik winnen' Beeld Harmen de Jong
'Als ik meedoe, wil ik winnen'Beeld Harmen de Jong

De Slimste

"Als ik meedoe, wil ik winnen. Ik hoor het me nog zeggen tegen een vriendin. En het was haalbaar, want ik kom uit een ­familie waarin nutteloze feitjes worden gevierd. Zo veel mogelijk Amerikaanse staten uit je hoofd kennen, alle naoor­logse Tourwinnaars kunnen opnoemen, op chronologische volgorde, en veel ­Triviant. Wel de ouderwetse versie, hè? Die noemden wij het Adenauer-Triviant, ­omdat veel vragen uit die tijd kwamen."

"We hebben een keer het nieuwe Triviant gedaan en toen kreeg mijn vader, een man van 68, de vraag: 'In een uitzending van RTL Boulevard over haar mogelijke borstvergroting, hoe noemde Georgina Verbaan haar borsten?' Dat was meteen de laatste vraag. Het antwoord is trouwens De ­Harry's. En ja, ik had hem goed."

undefined

Tafeldametarief

"Ik vond dat zo'n onzinnige discussie. Ik zat ook bij Pauw aan tafel toen Peter R. de Vries er weer op aangevallen werd. Ons werk is dingen uitleggen aan mensen. Of je dat nou doet in een artikel voor een krant of daar aan tafel zit, je moet je voor beide voorbereiden. Dat kost tijd en dus geld."

"Als Peter uitgenodigd zou worden om te komen kletsen over Ajax, snap ik dat mensen denken: niet van mijn belastingcenten. Dat kunnen er nog wel meer. Maar als hij komt praten over een strafzaak waarvoor hij de hele dag in de rechtbank is geweest, zeg ik: betalen."

"Natuurlijk krijgen sommige mensen daar exorbitant veel voor betaald en dan denk ik ook: mwah, moet dat? Maar ja, die hebben dan goed onderhandeld. Chapeau, want ik ben daar niet goed in. De eerste keer dat ik durfde te vragen of er een ­vergoeding was, zat ik vol schaamte met mijn vingers in mijn oren onder de tafel te wachten op antwoord."

Suikerporno

"Heel Holland Bakt! Ik vind Martine Bijl zo ongekend goed. Met slechts een opgetrokken wenkbrauw laat zij zien wat ze ergens van vindt. Ik ben heel benieuwd hoe André van Duin het gaat doen."

"De Engelse versie, The Great British Bake Off, is nog sensationeler, omdat de kandidaten daar veel beter zijn. Die maken spektakelstukken met wel zestien lagen. Komen wij aan met onze kokosmakronen."

Grupetto Miranda XXL

"Mijn fietsclubje. We zijn vernoemd naar de seksshop Miranda XXL waar we altijd vertrekken. Wielrennen is een ontzettend sociaal gebeuren, want op de fiets kan je honderd kilometer fietsen en geen woord hoeven zeggen, eindeloos grappen maken, maar ook grote dingen bespreken."

"Het moeilijkste aan zwanger zijn, was dat ik na veertien weken niet meer kon fietsen. Hormonaal heb ik weinig huilbuien gehad, maar toen Tom op een dag terug kwam van een fijne fietstocht heb ik me toch een potje staan grienen."

Bauke Mollema

"Dat is familie van me! Ik las op zijn site dat zijn overgrootvader een fietsfabriek had in Leeuwarden en dat had die van mij ook. Ik heb het uitgeplozen en hij is een achterachterachterneef. Uiteraard blaas ik dat graag op tot mythische proporties, want ook ik bezit het wieler-gen en doorzettingsvermogen van Mollema. Althans, dat vind ik zelf."

Sylvana Simons

"Zo jammer van Denk, want zij is slimmer dan dat. Wat zij de afgelopen maanden heeft losgemaakt, vind ik heel goed, maar deze stap begrijp ik echt niet. Ze had haar eigen plan moeten trekken in plaats van zich aansluiten bij deze media­geile patjepeeërs. Ze gaat het niet lang volhouden. Ik twitterde niet voor niets dat ik denk dat Sylvana eerder weg is bij Denk dan dat ik terug ben van mijn zwangersschapsverlof."

Kraamvisite

"Ik merk nu pas hoe lief en attent andere mensen zijn en wat voor asociale lul ik zelf ben. Ik stuur zo nu en dan weleens een kaartje naar mensen, maar ik ben ­zeker niet degene die er als eerste bij is."

Rocco Veenboer

"Ik ben nog nooit op Awakenings geweest. Mijn zwager gaat nog elk weekend naar een festival. Dan heet het Appelsap of Zonnebrand of Plastic Zak, maar het is eigenlijk altijd hetzelfde. Overal dezelfde dj's, dezelfde foodtrucks en dezelfde meisjes die met een hippe hoofdtooi op met de ogen gesloten mee staan te deinen op de muziek."

"Ik wil niet overkomen als een zure bejaarde, maar ik heb dat al meegemaakt. Ik zit op zaterdagavond dus met een gerust hart met een kind aan mijn tiet."

Rocco Veenboer, Peter van Uhm, Monique Klemann en Jelle Brandt Cortius zaten de afgelopen tijd ook op de Klapstoel. Lees hier de interviews.

Meer over