NVM: woningmarkt stabiliseert, meer woningen te koop

De drooggekookte Amsterdamse woning­markt lijkt iets te stabiliseren, constateert makelaarskoepel NVM. Duurdere woningen worden weer vaker te koop gezet in plaats van verhuurd.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

De prijzen van koopwoningen in ­Amsterdam stijgen minder hard, blijkt uit de donderdag door makelaarskoepel NVM gepubliceerde kwartaalcijfers. Jerry Wijnen, de nieuwe voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), bespeurt een kentering in de markt.

"De Amsterdamse woningmarkt wordt normaler," zegt Wijnen. De prijs van een doorsnee woning in de stad steeg met minder dan een procent van 445.00 naar 448.000 euro. Dat was na een daling. In het tweede kwartaal bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van woningen in de stad nog 475.000 euro.

Stabiliseren
Een geringe stijging van de woningprijzen na een daling duidt volgens Wijnen op het stabiliseren van de markt. De woningmarkt is volgens Wijnen nog wel te typeren als 'oververhit' of 'drooggekookt', omdat er te weinig aanbod is. De prijzen lagen eind 2018 ook nog 8 procent boven het niveau van het jaar ervoor.

In Amsterdam werden meer woningen verkocht, 2176 woningen in het laatste kwartaal tegen 1711 in het kwartaal ervoor. Ten opzichte van een jaar eerder is nog sprake van een daling. Eind 2017 veranderden 2380 huizen van eigenaar.

Het aantal te koop staande huizen steeg van 1576 vorig jaar naar 1816 woningen - nog altijd een gering aanbod.

Duurdere koopwoningen
Volgens Wijnen komt de omslag in de markt door een hoger aanbod van duurdere koopwoningen. Huiseigenaren die woningen verhuren bieden hun huizen volgens Wijnen vaker te koop aan. Ook worden volgens hem wat minder dure huizen gekocht voor verhuur.

"Er blijken niet zo veel mensen in Amsterdam dure woningen te kunnen huren," zegt Wijnen. "Ik denk aan huren van 2000 tot 2500 euro. Er arriveren veel expats van bedrijven als Booking.com die in de stad willen wonen, maar hun salarissen laten de helft van die huur toe."

Expats naar Leiden en Almere
Nieuwkomers die wel hoge huren kunnen betalen, gaan volgens Wijnen liever naar Zaanstad of Almere. "Ik hoor dat expats in Leiden kijken, omdat ze een huis met een tuin willen. Mensen die uit Londen komen vanwege de brexit of omdat ze bij geneesmiddelenbureau EMA werken, zijn gewend aan reizen. Een half uur met de trein vinden ze geen probleem."

Landelijk lijkt de markt te verkrappen. Het aantal te koop staande woningen daalde van bijna 60.000 eind 2017 tot 46.536 woningen eind 2018 en het aantal verkochte woningen daalde in die periode 8,1 procent. De woningprijzen stegen 2,5 procent in het laatste kwartaal en 10,3 procent op jaarbasis.

Meer over