NV Zeedijk 'redt' weer een straat in het centrum

Het sociale vastgoedbedrijf NV Zeedijk krijgt de leiding in de Sint Antoniesbreestraat, om ook dit deel van de binnenstad te behoeden voor verloedering en monocultuur.

Ruben Koops
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Nu is het er voor Amsterdammers nog relatief goed toeven, de drukke fietsverbinding tussen de Nieuwmarkt en de Waterloopleinbuurt. "Het is een lekker divers straatje, hier valt nog wat te redden," zegt straatmanager Anne van den Brink, die erg blij is met de komst van de NV Zeedijk.

De aanpalende Damstraat en Hoogstraten zijn al vergeven van sportpubs en coffeeshops, maar in de Sint Antoniesbreestraat zitten her en der ook nog een fysiotherapeut, een boekhandel en platenzaak.

Donderdag tekende de NV Zeedijk, met de gemeente, Ymere, de BIZ-vereniging met de pandeigenaren en zorgcorporatie Woonzorg een convenant.

De nv gaat zich namens deze eigenaren, die samen een fors deel van de straat in handen hebben, intensief bemoeien met ondernemers die winkelruimte willen betrekken in het gebied.

Deze aanpak heeft eerder tot de opbloei van de Zeedijk geleid, die er nu beter bijligt dan andere delen van de Wallen.

Strenge afspraken
De methode die door directeur Janny Alberts wordt toegepast, is simpel. Alleen huurders die zich aan strenge afspraken houden die de NV Zeedijk in de huurcontracten verwerkt, mogen ruimte betrekken. Daarnaast moet er samenwerking ontstaan.

"In de herfst delen we bezems uit, in de winter kerstboompjes. Van passief vastgoedverhuur naar de handen uit de mouwen," aldus Alberts.

In de Sint Antoniesbreestraat gaat Alberts niet zomaar panden aan­kopen, zoals op de Zeedijk is gebeurd. Daarom hebben de andere eigenaren in het gebied hun medewerking toegezegd.

Zo bezit zorgcorporatie Woonzorg ongeveer een kwart van de totale winkelplint in de straat. De eigenaren zullen elkaar op de hoogte houden als er nieuwe winkelruimte vrijkomt, en als er verkocht wordt, bieden de partijen het eerst aan elkaar aan.

Negen panden
Zo is de gemeente van plan om negen panden die het in en nabij de straat in bezit heeft, waaronder twee coffeeshops, te verkopen aan de NV Zeedijk of aan 1012 Inc, een ander ideëel vastgoedbedrijf dat deels in gemeentehanden is.

De gemeente is van plan om ook in de Hoogstraten, de Damstraat en de Spuistraat vergelijkbare convenanten af te sluiten met de grote (publieke) vastgoedbezitters.

Onlangs kondigde wethouder Kajsa Ollongren aan dat bepaalde branches, zoals souvenirwinkels en ticketshops, niet mogen groeien. In vrijstaande panden moeten winkels komen waar de buurt wat aan heeft.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over