Nuon: sluiting Amsterdamse kolencentrale bespreekbaar

Een versnelde sluiting van de kolencentrale van Nuon in het Westelijk Havengebied is bespreekbaar. Dat zei bestuurder Martijn Hagens van het energiebedrijf zaterdag in EenVandaag.

Redactie
Milieuactivisten hingen afgelopen september op de reclamezuil in het Westelijk Havengebied langs de A10 een spandoek op tegen de kolencentrale Beeld Facebook Groenfront
Milieuactivisten hingen afgelopen september op de reclamezuil in het Westelijk Havengebied langs de A10 een spandoek op tegen de kolencentraleBeeld Facebook Groenfront

Een vervroegde sluiting van de centrale, die nog minstens 15 jaar mee kan, moet wel 'fair' gebeuren. Nuon wil bijvoorbeeld financieel gecompenseerd worden en er moet voor de tweehonderd medewerkers een oplossing worden gevonden.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en de Tweede Kamer botsten woensdag hard over het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Kamp wil de komende acht jaar miljarden vrijmaken om biomassa in de centrales bij te stoken. Hierdoor stoten ze een kwart minder vervuiling uit. Biomassa is nodig om de doelen voor meer duurzame energie in 2020 te halen, aldus de minister. Maar een meerderheid van de Kamer wil juist alle kolencentrales dicht.

Deze zomer oordeelde de rechter dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dat te halen moeten de laatste vijf kolencentrales mogelijk binnen acht jaar dicht, zei Jan Vos van coalitiepartner PvdA. Miljarden steken in deze centrales om biomassa bij te stoken is dan geldverspilling, meent hij.

Energieakkoord
Ruim twee jaar geleden sloot Kamp met tientallen milieuorganisaties en energiebedrijven het Energieakkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam moet zijn. Om dat te realiseren kwamen de partijen overeen om vijf van de tien kolencentrales te sluiten.

Kamp wil niet gaan 'rammelen' aan het Energieakkoord. Hij zegt de daarin afgesproken doelstellingen voor duurzame energie alleen te kunnen halen met biomassa en windmolens op land en zee. Hij blijft investeren in biomassa.'Ik ga het energieakkoord uitvoeren.' Wel kijkt hij of hier bovenop nog iets extra's kan worden gedaan.

Hagens van Nuon wil vooral weten waar hij aan toe is: moet de kolencentrale verduurzamen of sluiten? 'Ook over vervroegde sluiting kan met ons constructief overlegd worden,' aldus de bestuurder in Eenvandaag.

undefined

Meer over