Update

Nuon-eigenaar worstelt met kerncentrale

De Zweedse autoriteit voor nucleaire veiligheid liet woensdag weten dat ze sinds 2005 een serie tekortkomingen heeft geconstateerd. Foto EPA Beeld
De Zweedse autoriteit voor nucleaire veiligheid liet woensdag weten dat ze sinds 2005 een serie tekortkomingen heeft geconstateerd. Foto EPA

STOCKHOLM - Een kerncentrale van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, sinds kort grootaandeelhouder van Nuon, is onder verscherpt toezicht van de Zweedse overheid komen te staan. Dit is gebeurd na een reeks incidenten die de veiligheid van de centrale in gevaar kunnen brengen.

De Zweedse autoriteit voor nucleaire veiligheid liet woensdag weten dat ze sinds 2005 een serie tekortkomingen heeft geconstateerd. Het gaat onder meer om het management en de procedures die bij de kerncentrale worden gevolgd. Ondanks maatregelen om dit te verbeteren, houden de problemen aan, aldus de autoriteit. Nu worden nieuwe veiligheidsmaatregelen geëist.

Het gaat om het nucleaire bedrijf Ringhals in het zuidwesten van Zweden. De centrale beschikt over vier reactoren en is goed voor ongeveer 20 procent van het elektriciteitsverbruik in Zweden.

Ringhals is voor 70 procent eigendom van Vattenfall. De overige aandelen zijn in handen van het Duitse energieconcern Eon. Vattenfall bereikte eerder dit jaar een akkoord over de overname van Nuon. Dit gebeurt stapsgewijs. Het staatsbedrijf heeft nu een belang van 49 procent in het Nederlandse energiebedrijf.

Vattenfall heeft ook problemen in Duitsland. Een kerncentrale van het bedrijf in de buurt van Hamburg werd afgelopen weekeinde gesloten nadat er kortsluiting was opgetreden bij een van de transformatoren. Dit gebeurde een week na heropening na twee jaar reparatiewerkzaamheden bij de nucleaire vestiging. De centrale blijft tot volgend voorjaar buiten gebruik. (ANP/AFP)

Meer over