Nuon-eigenaar moet fors afschrijven

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, eigenaar van Nuon, moet in totaal 29,7 miljard kroon (3,5 miljard euro) afschrijven op zijn activiteiten in het tweede kwartaal als gevolg van de verslechterende marktomstandigheden. In Nederland boekt het concern voor omgerekend 1,7 miljard euro af op gas- en kolengestookte centrales. Dat heeft Vattenfall dinsdag bekendgemaakt.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Net als andere Europese energieproducenten wordt Vattenfall geraakt door de steeds somberdere vooruitzichten. Het bedrijf gaat er nu van uit dat de markt niet in de nabije toekomst zal herstellen', aldus de onderneming.

Door de aanhoudende economische malaise wordt de vraag naar elektriciteit en daarmee de prijs gedrukt. Daardoor moest Vattenfall vorig jaar zijn activiteiten al voor ruim 1 miljard euro afwaarderen.

Een woordvoerder van Vattenfall sluit niet uit dat de herstructurering van het bedrijf gaat leiden tot extra ontslagen. 'We moeten meer besparen op de kosten; we kunnen niets uitsluiten', aldus de zegsman. Vattenfall liet in maart weten dat er de komende twee jaar circa 2500 banen worden geschrapt, waarvan ongeveer 500 in Nederland. De onderneming heeft ongeveer 35.000 mensen in dienst.

Het bedrijf heeft zijn doelstelling om de kosten te verlagen voor volgend jaar naar boven bijgesteld, van 1,5 miljard kroon, tot 2,5 miljard kroon. In 2015 komt daar nog eens 2 miljard extra aan besparingen bovenop.

Vattenfall wil het bedrijf in een Noordelijk Europees deel en continentaal deel splitsen. Daarmee hoopt het concern zijn financiële positie te verbeteren en beter te kunnen inspelen op de veranderende marktomstandigheden.

Door de economische malaise zag het concern het verlies oplopen, van 17 miljoen kroon in het eerste kwartaal, tot 23,3 miljoen kroon in het tweede kwartaal.

Meer over