Nucleaire top Den Haag enorme veiligheidsoperatie

Het wordt een enorme veiligheidsoperatie, de nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden. Op het land, in de lucht en op en bij het water, overal is extra beveiliging. Er worden vier keer zoveel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar. Het gaat per dag om 13.000 agenten. Het brugrestaurant over de A4 (richting Den Haag) gaat bijna 3 dagen dicht.

Exterieur van het World Forum, waar in maart de nucleaire top wordt gehouden. Op 24 en 25 maart verwelkomt Nederland 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten tijdens de Nuclear Security Summit. Beeld ANP
Exterieur van het World Forum, waar in maart de nucleaire top wordt gehouden. Op 24 en 25 maart verwelkomt Nederland 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten tijdens de Nuclear Security Summit.Beeld ANP

Ook het benzinestation en enkele andere bedrijven en horecazaken bij Den Ruygen Hoek sluiten verplicht de deuren.

Defensie bewaakt en beschermt het luchtruim en zal onder meer ook helpen bij de beveiliging van de kust en andere locaties en de routes naar het World Forum, waar de top op 24 en 25 maart plaatsvindt. Daarbij worden ruim 3000 militairen en circa 3000 marechaussees ingezet. Als het nodig is, kan Nederland de grens met buurlanden sluiten; aan de grens met Duitsland en België zal scherper worden opgelet.

De grenscontrole op luchthaven Schiphol is al intensief en wordt nog intensiever. Dit geldt ook voor de andere lucht- en zeehavens en voor internationale treinen. Vanwege de top kunnen vliegtuigen vanaf 10 maart enkele weken lang niet landen op de Polderbaan op Schiphol. De baan wordt gereserveerd voor de hoge gasten. Vliegverkeer boven de Randstad wordt aan banden gelegd. AWACS-vliegtuigen van de NAVO zullen het luchtruim bewaken. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegen en ballonvluchten, is op en rond de top niet mogelijk.

Een deel van het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk is tijdens de nucleaire top weer militair terrein. Het wordt dan gebruikt als vliegbasis voor Apache-gevechtshelikopters, een medische helikopter, transporthelikopters en helikopters van de politie. Op de vliegbases in Volkel en Leeuwarden zullen F16-jachtvliegtuigen paraat staan om vliegtuigen te onderscheppen die op dat moment niet in het Nederlandse luchtruim mogen komen.

Het wordt tijdens die dagen ook lastig om over de weg naar Den Haag te komen: de snelweg van Schiphol naar Den Haag gaat rond de top geheel of gedeeltelijk dicht. De A5 wordt helemaal afgesloten. Op de A4 zijn een paar rijstroken dicht tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen. Van Burgerveen tot Den Haag (A44 en N44) is de weg in één richting afgesloten.

Bij Den Haag gaan de N14 en de N440 helemaal dicht. Er komen 58 wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, op de grootste top die Nederland ooit heeft georganiseerd. De Haagse middenstand wil overigens van de overlast vanwege de nucleaire top vooral een deugd maken. Met tienduizenden extra bezoekers in de stad liggen er kansen op extra omzet, zei voorzitter Paul Corten van BOF, de Binnenstad Ondernemers Federatie.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over