Nu ook rodehond op school in biblebelt

Op een basisschool in de regio Midden-Nederland heerst rodehond. Van 11 leerlingen is zeker dat ze de ziekte hebben gehad. Dat heeft directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektenbestrijding woensdag gemeld.

Redactie
Inenting tegen mazelen. Beeld anp
Inenting tegen mazelen.Beeld anp

De school ligt in de zogeheten biblebelt. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie. In hetzelfde gebied heersen momenteel de mazelen.
De meeste kinderen in Nederland zijn op de leeftijd van 14 maanden ingeënt tegen mazelen, rodehond en de bof.

Rodehond veroorzaakt net als mazelen vlekjes op de huid. Volgens Coutinho is rodehond voor kinderen een onschuldige aandoening, en is het bovendien minder besmettelijk dan de mazelen. Voor zwangere vrouwen vormt de ziekte echter wel een risico omdat het virus geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

In 2004-2005 werd de biblebelt getroffen door de rodehond. Zo'n 30 zwangere vrouwen raakten toen besmet, wat bij 11 kinderen ernstige afwijkingen veroorzaakte bij de geboorte. Twee ongeboren kinderen overleden aan de ziekte.

Mensen die al eens rodehond hebben gehad, kunnen dit niet opnieuw krijgen. Kinderen die nu ziek worden, zijn na de epidemie geboren. Om die reden maakt het RIVM zich geen ernstige zorgen, omdat een groot deel van de groep niet-gevaccineerde mensen, onder wie vrouwen in de vruchtbare leeftijd, al immuun is. Wel is het RIVM alert op de ontwikkelingen. 'We houden het in de gaten', aldus Coutinho.

Meer over