NSA bouwde commandopost om G-20 Toronto af te luisteren

De Canadese overheid heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in 2010 toestemming gegeven om te spioneren tijdens de G-20 top in Toronto. Dat blijkt uit documenten die via klokkenluider Edward Snowden in handen zijn gekomen van de Canadese nieuwszender CBC.

Redactie
De G-20 top in Toronto in juni 2010, met centraal in het midden de toenmalige premier van Nederland Jan Peter Balkenende. Beeld epa
De G-20 top in Toronto in juni 2010, met centraal in het midden de toenmalige premier van Nederland Jan Peter Balkenende.Beeld epa

Bij de G20 in juni 2010 in Toronto waren ook toenmalig premier Jan Peter Balkenende en minister Jan Kees de Jager (Financiën) aanwezig, evenals wereldleiders als Angela Merkel (Duitsland), Nicolas Sarkozy (Frankrijk), Dmitri Medvedev (Rusland) en Hu Jintao (CHina)..

De regering van premier Stephen Harper van Canada liet de spionagepraktijken toe, blijkt uit de documenten. Voor de 6 dagen durende spionageoperatie hadden de Amerikanen hun ambassade in Ottawa omgebouwd tot een commandopost, zo staat op de website van de Canadese omroep.

Onduidelijk welke leiders 'doelwit' waren
Een woordvoerder van de Canadese premier Stephen Harper, Jason MacDonald, zei dat er geen commentaar wordt gegeven op zaken die betrekking hebben op de nationale veiligheid. Uit de documenten wordt niet duidelijk welke leiders de Amerikanen in het bijzonder op het oog hadden. De afluisterpraktijken zouden onder meer als doel 'ondersteuning aan de beleidsmakers' hebben gehad.

De Canadese burgerrechtengroep OpenMedia.ca waarschuwde dat de steun aan de NSA 'grote schade kan toebrengen aan de betrekkingen van Canada met andere G-20-partners'.

Meer over