'Normale sporter' Van Gelder blij met nieuw perspectief

Via Twitter kwam het goede nieuws in de immense trainingshal Yoyogi door bij Yuri van Gelder. De turner las een dag voor het begin van de wereldkampioenschappen in Tokio dat hij zich wel degelijk kan plaatsen voor de Olympische Spelen. 'Ik word weer als een normale sporter behandeld, dit voelt heel goed', klonk het opgelucht.

ANP/Redactie
Yuri van Gelder. Beeld ANP
Yuri van Gelder.Beeld ANP

Het sporttribunaal CAS sprak zich donderdag uit in een zaak waarin het draaide om het recht dat het IOC meende te hebben sporters die een dopingschorsing achter de rug hebben, te weren van de eerstvolgende Spelen. 'Ik ben blij dat mensen inzien dat iemand die geschorst is geweest niet nog een keer gestraft kan worden', reageerde Van Gelder, die in juni 2009 betrapt werd op het gebruik van cocaïne en daarvoor een jaar aan de kant stond, op het nieuwe perspectief.

Lang ging hij ervan uit dat de Spelen van Londen voor hem taboe waren. Van Gelder sprak al over Rio 2016 en deed nonchalant als het onderwerp ter sprake kwam. Donderdag bleek de impact toch groter op de voormalig 'Lord of the Rings'. 'Ik betrap mezelf er nu op hoe diep het eigenlijk zat. Het begint toch een beetje te bruisen van binnen. Vandaag mag ik er de rest van de dag aan denken, daarna sluit ik het af en gaat het alleen nog om zondag. Dan moeten we als team een resultaat neerzetten en zal ik alles uit de kast halen om me te kwalificeren voor de finale.'

Vier jaar geleden liep Van Gelder in Stuttgart bij zijn laatste WK olympische deelname mis omdat de eis voor plaatsing per toestel de gouden medaille was. Van Gelder pakte zilver en baalde over zo veel onrecht. De eisen voor de specialisten zijn verruimd. Een medaille van elke kleur is toereikend, mits op twee andere toestellen een aanvaardbare score - 75 procent van het gemiddeld behaalde cijfer van alle deelnemers - wordt bereikt. Van Gelder komt naast ringen uit op vloer en sprong. 'Geen probleem', meende zijn coach Bram van Bokhoven.

'De deur naar Londen staat weer open', besefte Van Gelder, die bij zijn drie laatste WK-optredens - in Melbourne, Aarhus en Stuttgart - steeds een medaille pakte. Daarna volgde een WK-loos jaar, een schorsing in 2009 en een rel rond de WK in Rotterdam waar hij door stress overmand een dopingbekentenis deed - hij zou cocaïne hebben gebruikt - die hij later introk. 'Het kan zo maar gebeuren dat ik naar de Spelen ga. Dit is een speciaal moment.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over