Noorse rechters vellen oordeel over Breivik

De rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen Anders Behring Breivik. Die man richtte op 22 juli vorig jaar een bloedbad aan op een jongerenkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya, nadat hij enkele uren eerder een bomaanslag had gepleegd in Oslo. Door zijn terreurdaden kwamen in totaal 77 mensen om. De uitspraak is straks om 10:00 uur.

Anders Behring Breivik in de rechtbank van Oslo (archief). Beeld ap
Anders Behring Breivik in de rechtbank van Oslo (archief).Beeld ap

Breivik richtte op 22 juli vorig jaar een bloedbad aan op een jongerenkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya, nadat hij enkele uren eerder een bomaanslag had gepleegd in Oslo. Door zijn terreurdaden kwamen in totaal 77 mensen om.

Breivik zei tijdens het proces dat hij de aanslagen wel pleegde, maar dat die volgens hem niet strafbaar zijn. Met de aanslagen zou hij Noorwegen namelijk hebben willen beschermen tegen een 'mosliminvasie'.

De aanklagers hebben geëist dat de rechtbank Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart, zodat hij in een psychiatrische kliniek kan worden opgenomen. Daar blijft hij mogelijk voor de rest van zijn leven. Breiviks advocaten wilden vrijspraak. Volgens hen is hun cliënt niet gestoord en moet hij niet naar een psychiatrische inrichting.

Meer over